Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az izraeli zsidó konyha lényegében egy olyan fúziós konyha, amely ötvözi a különböző térségek zsidóságának évszázados és modern receptjeit.

Ha a zsidó konyhára gondolunk, rögtön a kóser étrend jut eszünkbe. A szó eredeti értelme megfelelő, alkalmas. Az ortodox zsidók, akik ezt a fajta étrendet követik, különbséget tesznek tiszta és tisztátalan állatok között. A tiszták közé sorolható a szarvasmarha, juh, kecske, szarvas, gazella és dámvad, antilop, és kőszáli zerge; a másik táborba a ló, a szamár, az öszvér és a disznó tartozik. Fontos mozzanat a húsok kivéreztetése, mert a vért is tisztátalannak tartják, viszont az állatot minnél kiméltesebben kell megölni. Ezért a hús is különleges kezelésben részesül: fél óráig vízben áztatják, majd egy óráig sóban, miután háromszor le kell öblíteni. A tengeri állatok közül azokat lehet fogyasztani, amelyek pikkelyesek és uszonyuk van. Az állatok besorolásával még nem ér véget a kóser szabályzat. A felhasznált edényeket is meg kell különböztetni, mégpedig aszerint, hogy mit főznek benne. A hűtőben sem tárolhatják együtt a húst és tejet.

Ugyanúgy a fogyasztásra vonatkozó szabályok is szigorúak. Mit mi után lehet fogyasztani, mennyi időnek kell eltelnie egy sajt fogyasztása után, ameddig húst lehet a szájba venni.  Tehát lényegében teljesen meghatározza az étkezési szokásukat a vallás.

A történelem során sok külső hatással találkozott, amiket magába tudott olvasztani, ezért gazdag a zsidó konyha kínálata. Erősen tetten érhető az arab és a mediterrán hatás. Kedveli a helyben megtermelt zöldségeket (hüvelyesek, articsóka, paradicsom, uborka, padlizsán), de ugyanúgy a nem őshonos zöldségeket is, mint az avokádó, brokkoli, burgonya, karfiol. Gyümölcsök terén is a helyi ízek a meghatározóak, mint például a gránátalma, füge, datolya, őszibarack. Gyakran találkozunk olajos magvakkal, akár frissen kitéve az asztalra vagy pedig valamihez hozzáadva.

eggplant-with-pomegranate-and-yogurt

Padlizsán – Forrás: www.notderbypie.com

Az izraeli konyha azért sajátságos, mert magában egyesíti a világ zsidóságának a fogásait. Különleges ízvilágot találunk így, ahol egyesítették a askenázi (európai), szefárd (ibériai félszigeti) és mizrachi (ázsiai, közel-kelet) konyhák ízeit. Az Európából hozott ételek között megtaláljuk a meceszgombóc-levest, a sólét, a gefite fist, a challah kalácsot és a teiglachot. A mediterrán konyhát a piláfok, a rakott és töltött zöldségek, szószok, leveles tészták és az egyedi fűszerezés képviselik. A kelet-ázsiai konyhára oly jellemző olajos magvak, a muhallabia, a hummus, a falafel, a sorbet és a húsételek, valamint a saláták (tabbouleh) is elhagyhatatlan részét képezik az izraeli konyhának.

Kóser pecsét – Forrás: http://hoshanarabbah.org/

A kóser konyha lényege és egyedisége az a befogadó, gazdag közeg, amely számtalan különlegességgel várja a vendégeit.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed