Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az utolsó pillérhez érkeztünk, a jótékonysághoz. A kapitalista piacgazdaság uralta világunkban kevésbé jellemző a jótékonyság, ugyanis mindenki a saját malmára próbálja hajtani a vizet és így megfeledkezik másokról. Könnyű elkövetni azt a hibát, hogy a célok helyett a pénzt hajszolod. Így ez lesz a cél, és észre sem veszed, hogy ezáltal alárendeled életed a pénznek, mintegy szolgája leszel. Ez elkerülhető, ha a pénzt céljaid elérésének eszközévé teszed, ennek szolgálatába állítod.

Ezt úgy teheted meg könnyen, ha folyamatosan tudatosítod magadban, hogy a pénz egy olyan eszköz, amely nem feltétlenül csak a te javadat kell szolgálnia. A jótékonykodás lényege az, hogy önzetlenül segíts körülötted lévőkön, hogy ők is tudjanak boldogulni. Ezért – továbbítva Bitai László ajánlását – nézz körül környezetedben, és kétlem, hogy ne találnál rászorulókat, akiknek valós segítséget nyújthatsz. Az sem baj, ha nincs erre kifejezetten pénzed, másképp is jótékonykodhatsz. Néha elég egy jó szó, kisebb cselekedet, de vannak önkéntességi lehetőségek, non-profit szervezetek és szegénykonyhák is, ahol segíthetsz. Ám, ha van rá lehetőséged, a legnagyobb segítséget a rendszeresen jótékonykodásra fordított pénz jelenti, és itt a rendszerességen van a hangsúly, hiszen köztudott, hogy ünnepekkor megnő az adakozási, jótékonykodási kedv, de te próbálj meg lehetőségeiddel arányosan minden hónapban adakozni egy általad jónak vélt cél érdekében.

Összegezve az eddig elhangzottakat: ahhoz, hogy rendezett anyagi háttérrel rendelkezz a legfontosabb a célkitűzés, enélkül semmi nem valósítható meg. Ezután következik a tanulni akarás, az önfegyelem, az önismeret.

Tudatosan foglalkozni a pénzügyeiddel, de nem a pénz rabjává válni – ez mind a saját, mind a környezetedben, közösségedben élők életet könnyebbé, tartalmasabbá teheti.

A thinkonomy.community oldalon további hasznos és érdekes cikkek várnak, nem csak pénzügyi témákban. Továbbá, Bitai László Pénzügyi kézikönyvét, illetve további gazdasági témájú cikkeket a magyarmagnas.ro honlapon találsz.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed