Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) decemberi Befektető Klubjának találkozóján Kálmán Zsolt konzul vendég-előadó a Budapesti Értéktőzsdéről tartott előadást a Társaság székházában.

Az előadás egy rövid történelmi bemutatóval kezdődött − a tőzsde alapításától napjainkig a nyílt kikiáltásos kereskedéstől az elektronikus kereskedési rendszerig. 1990-es újraindulását követően a BÉT fontos szerepet játszott számos vezető magyar társaság privatizálásában, melyek közül a négy legfontosabbat és legértékesebbet számok mentén is elemezte az előadó. A BUX részvényindexet, azaz a BÉT legfontosabb mutatószámát komolyan befolyásoló négy társaság az OTP, a MOL, a Richter és az M-Telekom.

A Wiener Börse a BÉT-ben való többségi tulajdonossá válásáról, a CEE Stock Exchange Group-beli tagságáról és az XETRA bevezetéséről − mint a BÉT története fontos eseményeiről − is szó esett.

A gyors történelmi bemutatót követően az előadás a számok világa felé indult: a részvénypiaci szekción szerepelő cégek számáról, a (833 ezer eurós) napi átlagforgalomról, a forgalom megoszlásáról és a forgás sebességéről más tőzsdékhez viszonyítva.

A fent említett négy cég számaikban is megvizsgálásra került. Ezt a BUX Index 2006−2014-es alakulásának grafikonjával érdemes kezdeni, amelyhez később könnyű viszonyítani az OTP és a MOL − két társaság, amely kölcsönös tulajdoni helyzetben is áll − tőzsdei szereplését. Ha ezt a hármat egymásra tesszük, a hasonlóság még egy kezdőnek is szembetűnő.

A legjobb mutatókkal a Richter rendelkezik. A részvény árfolyamának relatív stabilitása a társaság sikerességére mutat.

A négy nagy cég közül az M-Telekom az, amelyik a 2000-es évek óta folyamatosan csökken. Ehhez hozzájárultak olyan rossz döntések is, mint az IWIW felvásárolása, amiért a szociális portál tulajdonosai maximális árat kaptak a Facebook óriás megjelenése előtt. Az M-Telekom 2013−2014-es eredményei után nem fizetett osztalékot.

Röviden a tőzsdei kereskedési szolgáltatást nyújtó cégekről és az osztalék adózásáról is szó esett. A Befektető klub néhány tagja ezután egy pár, a Bukaresti tőzsdén kereskedett céget elemzett, majd ezek közül kiválasztott egyet, és 500 lej értékű részvény vásárlása mellett döntött.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed