Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A személyes pénzügyek egyik legnehezebben emészthető pilléréhez érkeztünk, ugyanis ehhez már bizonyos szaktudás is szükséges. Lehet, hogy jól keresel, és meg is takarítasz némi pénzt, de a befektetéseknél könnyedén csapdába eshetsz.

Íme, a befektetések legfőbb alapelvei: elsősorban fontos leszögezni, hogy nincsen egyetlen jó befektetés, és így nem mondhatjuk azt, hogy egy bizonyos befektetés jó és az összes többi rossz. A jó hír viszont az, hogy minden személyiségtípusnak lehet megfelelő befektetést találni. Az első dolgod tehát nem más, minthogy eldöntsd és tudatosan leírd papírra, hogy te milyen ember vagy. Néhány kérdés, amelyet érdemes feltenned magadnak eközben: szereted-e a kockázatot vagy inkább a biztonságos életmód talál jobban hozzád? Mi szükséges számodra ahhoz, hogy éjszaka nyugodtan aludj? Végül pedig rendelkezel-e a megfelelő tudással ahhoz, hogy a számodra ideális befektetést megtaláld?

A világon létező befektetési eszközöknek három főcsoportja van: részvények, ingatlanok és kötvények.

Vannak nem szabványos befektetési eszközök is, ilyenek például az arany, a műkincsek, a származtatott ügyletek, sőt, egyesek a bankbetétet is ide sorolják. Mindezek azonban kis részét képezik a teljes befektetési univerzumnak, és nem igazán érdemes elsősorban rájuk összpontosítani. Ha sikerült kitalálni, hogy milyen személyiséggel rendelkezel, akkor nem maradt mást hátra, mint a továbbiakban felvázolt befektetési eszközök közül kiválasztani azokat, amelyek hozzád a legjobban passzolnak.

Minden befektetést két legfontosabb tulajdonsága a hozam és a kockázat, amely páros értéke egyenesen arányos egymással. Tehát minél nagyobb a hozam, annál nagyobb a kockázat, és fordítva. Az egyik legfontosabb alapelve a befektetéseknek az, hogy terítsd szét a kockázatot, vagyis a befektetési portfóliód legyen a fent említett három csoport – részvények, ingatlanok, kötvények – kombinációja.

A részvény, ahogy a neve is utal rá, része, résztulajdona egy bizonyos cégnek, vállalatnak. Ha te birtoklod egy vállalkozás egy részét, akkor annak megfelelő részt birtokolsz a profitjából is, az osztalék révén, amit a részvényeseknek az éves profitból kiosztanak. De nem csak így juthatsz jövedelemhez részvények révén, ezek ára ugyanis emelkedhet, így magasabb áron adhatod el őket, mint amikor megvásároltad. A részvények átlagnál magasabb kockázattal járnak, tehát nagyobb eséllyel veszítheted el befektetésed egy részét. Jó példa erre a 2008–2009-es válság, amikor sok részvény a tőzsde meredek zuhanása miatt értékének több mint felét elveszítette. Szaknyelven ez úgy hangzik, hogy a részvénynek nagy a volatilitása, vagyis az értékingadozása. Ha úgy érzed, szívesen fektetnél részvényekbe, gondolkodj el azon, meg tudnál-e békülni magadban egy esetleges 30–40, akár 50 százalékos értékvesztéssel. A szabály itt is érvényes, nagyobb kockázattal nagyobb lehet a nyereség is, szóval hosszabb távon gondolkodva megéri részvényekbe is fektetni a pénzedet.

A részvények egy másik fontos tulajdonsága a likviditás, ami azt mutatja, hogy egy bizonyos részvény milyen könnyen tehető pénzzé. Bár Erdélyben az egyik legelérhetőbb tőzsde a bukaresti, az itt bejegyzett részvények legtöbbje alacsony likviditású, tehát sokszor kevés a kereslet illetve a kínálat az adott részvényből. Ez jellemző a legtöbb közép-kelet-európai tőzsdére, nyugatabbra azonban már találni tőzsdéket, ahol magas a bejegyzett részvények likviditása, tehát könnyen meg lehet vásárolni az adott részvényt, és ugyanakkor könnyen el is lehet adni azt.

A részvények egyik előnye, hogy viszonylag kis összeggel, így akár havi 50 lejjel is el lehet kezdeni. Ez egy alkuszirodánál nyitott számlán keresztül történik. Az alkusz, azaz a bróker lesz az, akinek közvetlen bejárása van a tőzsdére, ő közvetít a piac és a befektető között. Ám ezt természetesen nem ingyen, hanem egy honorárium fejében teszi, úgyhogy érdemes utánajárni, ez hány százalékot jelent ügyletenként, mielőtt belekezdesz.

Jöjjön most a befektetések egyik csodafegyvere, a kamatos kamat. Ez nem jelent mást, mint hogy egy bizonyos befektetés éves hozamát a kezdeti összeggel együtt újra befekteted. Így a következő évben az előző év kamatára is kamatot kapsz! Éveken keresztül ismételd ezt meg, és a befektetett tőkéd exponenciálisan fog növekedni. Így az idő és a pénzed neked fog dolgozni, és szépen gyarapodik majd a vagyonod.

Érdemes tudni, hogy vannak aktív és passzív befektetések. Egy aktív befektetés napi szintű beavatkozást igényel, te hozod a döntéseket, választod ki az eszközöket, súlyozod újra ezeket portfóliódon belül, így törekedve arra, hogy átlag fölötti hozamot érhess el. Ezzel szemben, egy passzív befektetés esetén te nem foglalkozol napi szinten a befektetéseddel, hanem, megelégedve a piaci átlaggal, átruházod ezt a felelősséget egy befektetési alapra. Ez gyakran egy jó kompromisszumos megoldás, ugyanis befektetés elemzés helyett időt tudsz szánni a családodra, magadra és a hobbijaidra úgy, hogy miközben befektetésedet profi módon kezeli egy alapkezelő.

Térjünk át az ingatlanokra. Ezek biztonságosabbnak tekinthetők, mint más befektetési formák, ugyanakkor kevesebb hozamot is nyújtanak. Hátrányuk azonban, hogy lényegesen nagyobb összeget kell összegyűjtened az induláshoz, hiszen egy egyszerű garzon ára is több tízezer eurónál kezdődik. Kevesebb pénzzel is bele lehet vágni közvetett módon, hiszen vannak ingatlanfejlesztéssel foglalkozó tőzsdén jegyzett cégek, megvásárolhatod ezek részvényeit. Az ingatlanbefektetés aranyszabálya a helyezkedés, százszor megfontolandó, hogy az ingatlan a megfelelő helyen van-e. Ez fokozottan igaz nem lakóépületekre, például üzlethelyiségekre vagy ipari komplexumokra.

Végül, de nem utolsó sorban, lássuk a kötvényeket. Egy kötvény tulajdonképpen egy értékpapír, ami egy hitelviszonyt testesít meg a kibocsájtó és a befektető között. Cégek és államok is bocsájthatnak ki kötvényeket, azonban nincs két egyforma cég vagy állam, így tehát a kockázat és a hozam is esetről esetre változó, bár a kötvények biztonsága viszonylag jónak nevezhető. Ha kötvényt vásárolsz, tulajdonképpen meghitelezed a céget vagy az államot, és cserébe kamatot kapsz, tehát nem mindegy, hogy milyen kötvényekbe fektetsz be. Ha gondot okoz a megfelelő kötvények kiválasztása, fordulhatsz kötvényalaphoz, ahol egyszerre több kötvénybe fektetik a pénzed, szétterítve a kockázatot, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

A magánvállalkozás is egy befektetési forma,

ám a vállalkozás nem mindenkinek való, csak bizonyos emberek válhatnak sikeres vállalkozóvá. Egy jó tanács: csak olyan téren vállalkozz, amihez értesz, különben nagyot lehet bukni. A statisztikák magukért beszélnek, a vállalkozások 80 százaléka csődöt jelent az első néhány év után úgy, hogy természetesen mindenki magát tartotta a legügyesebbnek és a legokosabbnak, amikor belevágott. Hogy milyen egy ideális vállalkozó? Az, aki sok energiát is időt tud fektetni vállalkozásába, és fel is tud egyedül dolgozni egy esetleges kudarcot. Ez vagy mind természetes módon megvan benned, vagy megpróbálhatod kifejleszteni, de ezek nélkül nem érdemes belefogni. Jó hír is van ám: egy vállalkozás beindításához nem feltétlenül szükségesek magas szintű pénzügyi ismeretek, legalábbis az elején nem. Bár a vállalkozás fejlődésével ezeket a készségeket is mindenképp csiszolni kell, nem alapfeltétel a beindításnál.

Ne pénzügyekből legyél ász, hanem azon a területen, ahol vállalkozni akarsz!

Összefoglalva mindezt, a legfontosabb ismerni a befektetési eszközök tulajdonságait, és ezeket társítani saját személyiségeddel.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed