Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Franciaországban egy olyan törvényt fogadtak el, amely szerint a kidobandó élelmiszereket jótékonysági célokra kötelesek adományozni a nagy üzletek. A probléma nagyobb, mint ahogy azt sokan gondolnák. A világon előállított élelmiszerek körülbelül egyharmada vész el, romlik meg, dobódik ki, ahelyett, hogy azt elfogyasztanánk valamilyen módon.

Ez számokban 1,3 milliárd tonna élelmiszert jelent világszinten. Európában évente 100 millió tonna élelmiszert dobnak ki. Romániában évenként körülbelül 5 millió tonna ételt dobódik el, ami személyenként évi 200 kilógramm élelmiszert jelent.

Ezeknek a számoknak a nagyrészét zöldségek és gyümölcsök teszik ki, valamint halárú és felvágottak.

Élelmiszerek vésznek el az elélmiszerellátás hálózatának minden szakaszán, a termelőktől az elárusítókig, végül, és legfőképpen, a fogyasztóknál. Minden olyan élelmiszer, ami emberek által elfogyasztható, de valamilyen ok miatt – legyen az csomagolás, szállítás, infrastruktúra, üzleti standardok, vagy megfelelő intézményi és jogszabályi keretek hiánya – kidobódik, az az élelmiszer pazarlás kategóriájába sorolható.

 

Mit kezdjünk a hulladékkal? – Forrás: biocycle.net

Az Európai Unió intézményein keresztül több kampányt is indított a élelmiszer-pazarlás megfékezésére. Tervbe foglalta, hogy 2025-re a tagállamok egyharmadával csökkentsék az elpazarolt étel mennyiségét.

A világ több országában is többé-kevésbé sikeres kampányokat indítottak állampolgáraik felvilágosítása és a pazarlás megfékezése érdekében.

Külön dicséretet érdemel Franciaország, ahol a parlament egy olyan törvényt fogadott el, amely szerint minden ehető élelmiszert, ami kidobásra kerülne, a nagy üzletek kötelesek eladományozni jótékonysági célokra.

A törvény szerint 2016 júliusáig minden nagy üzletlánc köteles szerződést kötni jótékonysági szervezetekkel. Akik ezt nem teszik meg, 75.000 eurós bírságnak, vagy akár 2 évig terjedő börtönbüntetésnek vannak kitéve. Minden élelmiszer, amit hibásan csomagoltak, sérült vagy lejárt szavatossága, de biztonságosan fogyasztható, el kell adományozni. Ami nem fogyasztható emberek által, azokat farmokra kell küldeni.

A törvény azokat az eseteket is bünteti, amikor az üzletek szándékosan megrontják az élelmiszereket, hogy ezek ne lehessenek fogyaszthatók. Ez is gyakrabban előfordul, mint gondolnák.

Izgalommal várjuk a román kormány ételpazarlás megfékezésére irányuló kampányait, de személyesen jobban örülnék, ha ezt a francia törvényt úgy, ahogy van, átmásolnák a román jogrendszerbe!

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed