Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A mezőgazdászok minden elhasznált liter gázolaj után igényelhetik a járulékadó visszatérítését. Literenként ez az ár akár az 1,8 lejes összeget is elérheti. A kérelmet a gazdáknak december 31-ig kell benyújtaniuk a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA).

Támogatás - forrás: www.retrofm.hu

Állami támogatás – forrás: www.retrofm.hu

Románia kormánya december 12-én elfogadta azt a kormányhatározatot, amely előírja a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj járulékadójának visszatérítését. A támogatásban azok a mezőgazdászok részesülhetnek, akik jogi személyiséggel rendelkeznek, illetve igényelik az adott támogatást. A támogatás 2015-re vonatkozik. A támogatás igénylése alatt azt kell érteni, hogy a mezőgazdász benyújt egy dossziét az adott intézményhez, mely tartalmazza azt, hogy hány állatot tart, illetve mekkora földterületen gazdálkodik. A dosszié elfogadása után egy keretszerződést köt a hatóság a gazdákkal, ami után negyedévente igényelheti a támogatott, az adott periódusban elhasznált gázolaj fejében adott támogatás folyósítását.

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség kiemelte azt, hogy a formanyomtatványok még nincsenek meg, de hamarosan elérhetővé válnak.

Elkeserítő az a tény, hogy a tavalyi tévedés után semmit sem változtatott a kormány, sőt ki lehet jelenteni, hogy rosszabbul indul a jövő évi támogatás. December 17-én, öt nappal a kormányhatározat után, a formanyomtatványok még nem voltak publikálva, és kétlem, hogy karácsony előtt megjelennek. Lehetetlen ilyen rövid idő alatt eleget tenni a kérelemnek, ami arra utal, hogy a kormány adná is meg nem is ezt a támogatást.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed