Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A héten a várakozásoknak megfelelően a Román Nemzeti Bank újonnan megalakult igazgatótanácsa 2,75%-ra mérsékelte a jegybanki alapkamatot. Az alapkamat 3%-ról való csökkentése mellett a jegybank a kereskedelmi bankoknak kötelezően előírt valutatartalék mértékét is 14%-ra csökkentette, ezáltal további 400 milió EUR likviditási többletet szabadon hagyva a román bankrendszer számára. A jegybank csökkentette inflációs célkitűzését is az idei évre 2,2%-ról 1,5%-ra, illetve 3%-ról 2,2-re, amit a jövő évet illeti.

A gazdaság lassulása és a nemzetközi konjunktúrából is fakadó inflációs nyomás csökkenése miatt a Jegybanknak további lehetősége van a monetáris lazítás irányába. Így a bankrendszer likviditásának növekedésével remélni lehet, hogy a bankrendszer ismét a hitelezés növekedése felé fordul, ami a legfontosabb motorja lehet a gazdasági növekedésnek. Több szakértő szerint is a hitelezés újraindulása nélkül nem valósulhat meg a legalább 5% környéki gazdasági növekedés, ami nélkülözhetetlen a gazdasági Európai integráció felé vezető úton.

2014-ben a romániai kormányzati beruházások drasztikus visszafogásával, a belső fogyasztás stagnálása miatt, az ipar teljesítmény és az export megtorpanása mellett a hitelezés maradhat a gazdasági növekedés fő támasza. Erre Romániában mozgástér adódik, már csak akarat kell a bankszektor részéről. Erre ösztönözte a bankokat Mugur Isarescu jegybank elnök is sajtótájékoztatóján, hiszen a hitelezés a bankszéktor dolga, ezért csináljátok!

forrsá: www.zf.ro

Jegybanki alapkamat és valutatartalék változása 2002-20144

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed