Torrentezés Romániában

Az alexa.com szerint a filelist.ro a 9. helyet foglalja el Románia leglátogatottabb weboldalai között, de emlékszem, hogy volt az jobb pozícióban is.

A filelist.ro egy „torrent tracker” amelyen keresztül a felhasználók olyan fájlokhoz juthatnak hozzá, amelyek torrent kliensben való elindítással darabokban töltenek le a számítógépre egy adott fájlt olyan felhasználóktól, akik ezt megosztják. Történetesen a lehozott fájlok általában szerzői jogi védelem alatt álló filmek, zene, játékok és egyéb programok.

Romániában nagyon elterjedt a torrentezés. Fiatalok között nagyon népszerű, de az idősebb korosztály is legalább olyan természetesen mondja, hogy „mindjárt leszedek egy filmet”. Még a volt elnök, Traian Băsescu repülőjén is letöltött filmeket találtak néhány évvel ezelőtt.

Sőt, ugyancsak Băsescu elnök mondta egy beszélgetés során Bill Gates-nek, hogy a „kalózkodás” sokat segített az IT szektor növekedésén és a románok kreativitásának fejlesztésén.

Ezzel elég pontosan illusztrálta az elnök a számítógép és az internethez való viszonyunkat. A pénzhiány miatt a román piacon mindig is sovány volt a kínálat multimédia terén. Ugyancsak ezen okok miatt a különböző suli utáni tevékenységek is hiányoztak vagy sokak számára elérhetetlenek voltak. A számítógép lett az a nélkülözhetetlen eszköz, amelyet az ember egyszeri kifizetéssel beszerzett, és ezt tanulásra és szórakozásra egyaránt használhatta.

És használtuk is. Ennek köszönhetően sok fiatal a rohamosan növekvő IT szektorban könnyen elhelyezkedik. A nagy hollywoodi filmek felirat vagy szinkron nélküli letöltésével a lakosság nagyrésze az angol nyelvet is elsajátította.

Mindennapi jelenség a torrentezés, viszont ez könnyen válhat bűncselekménnyé. Kolozsváron például az év elején egy 63 éves nő ellen indítottak a hatóságok eljárást szerzői jogok megsértése miatt.

Mivel a rendőrségnek nincsenek elég forrásai, az eljárások inkább csak olyan esetekben indulnak, amikor még egy másik bűncselekmény is átfedi a kalózkodást, vagy a jogi személyek kalóz programokathasználnak. Ez azt jelenti, hogy a hangsúlyt a komolyabb esetekre fektetik a hatóságok, olyan esetekre, amelyekben a letöltött fájlokat értékesítették, pénzmosást követtek el, vagy gyermekpornográfiát tároltak. Ettől a dolgok még változhatnak, és bevezethetnek egy bírságolási rendszert az internetszolgáltatón keresztül,akárcsak más nyugati országokban.

A filelist.ro weboldal leírásában az szerepel, hogy ez Románia legnagyobb „privát közössége”, ezt nyugodtan nevezhetjük egyelőre Románia egyik legnagyobb büntetlen bűnszervezetének is.

(megjelent az Igen, tessék! közösségi havilap októberi számában)

Kategória: 
Írj velünk!
Kamatoztasd tudásodat, légy elismert szakmai körökben