Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tömegközlekedési jegyek: a legdrágábbak, a Kárpát-medence és a GDP

Svájcban és a skandináv fővárosokban – Helsinki kivételével – a legdrágább egy tömegközlekedési jegy a therichest.com összeállítása alapján. A hvg nyomtatott változata is dollárban közölte az árakat. Érdemes volna valamiképpen normálni ezeket az árakat, például legegyszerűbben a GDP-vel, hogy teljesebb képet kapjunk a mennyi az annyit illetően a tömegközlekedési jegy témában.

Hasonlóan a fentiekhez, én sem vállalkozok a különböző bérletek összehasonlítására (amelyekkel értelemszerűen olcsóbb az egy út), viszont kiegészítem az árakat a mentális térképem néhány helyszínével.

chartutazas1

Adatok forrása: therichest.com, tömegközlekedési társaságok honlapjai. A valuta átszámításokat a Google kereső beépített váltójával végeztem. Adatletöltések és átszámítások időpontja: 2015. 2. 12.

Romániában Kolozsvártól Bukarestig 2 lejbe kerül egy egyszeri utazásra feljogosító jegy. Ugyanez igaz Sepsiszentgyörgyön is. Meglepő, hogy Szlovákia olcsóbb Magyarországnál. Bécs –  mint nyugati kapu – tömegközlekedése a 2 euró 20 centtel elég olcsónak számít  a német vagy svájci szolgáltatók áraihoz képest.

Persze, a különböző vonaljegyek más-más fejlettségű infrastruktúrára vannak szabva: a hvg szerint amíg Oslo tömegközlekedése számít a legsűrűbbnek az útvonalak hosszát egy lakosra számolva, addig az állomások számát és az útvonal hosszát nézve London fejlettsége kiemelkedő.

Gdpercapita

Országok egy főre jutó bruttó hazai terméke (GDP). Kép a Wikipédiáról.

Ha az országok egy főre GDP szerinti listája alapján normáljuk a vonaljegyek árát, akkor teljesen más sorrendet kapunk. Habár a GDP-re sem tekinthetünk úgy, mint abszolút mutató, de jól látható, hogy már kevésbé érvényesül a Kelet-Európa és Nyugat-Európa szembeállítás.

chartutazas2

Tömegközlekedési jegyek egy főre eső GDP-vel normált értéke megszorozva 100 000-rel. Adatok ugyanonnan és a Wikipédiáról.

Habár London és Koppenhága így is drága, itt már Szabadka, Budapest és Szeged is a lista elején van.  Amúgy, ahogyan közérzetem is feltételezte, Románia itt a középmezőnyben is sokkal olcsóbb, mint Magyarország. A tömegközlekedés Szlovákia két legnagyobb városában a legolcsóbb és valahogy ez sem lep meg.

A turistaélet tömegközlekedéssel kétségtelenül Norvégiában a legdrágább, de a GDP-vel normálva Oslo olcsóbb mint Budapest vagy Bukarest. Ahelyett, hogy a norvég jólétről és a fjordokról áradoznék, azon filozófálok, hogy mit érezne az adatsorok láttán egy norvég turista Kolozsváron?

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed