Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Elképesztő dózisban kaphattak inspirációt azok, akik a hétvégén sem henyéltek, tettek egy lépést az ötletük, álmuk felé és részt vettek a 14-ik alkalommal megrendezett Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozóján (EFIKOT), Kolozsváron. Természetesen, akiket a puszta kíváncsiság vezetett az eseményre, azok sem csalódtak, hiszen alkalom volt a találkozásra, tartalmas beszélgetésekre nem csupán a Kárpát-medence számos pontjáról érkező fiatallal, hanem igazi szakemberekkel, energiától duzzadó vállalkozókkal, legendás személyiségekkel is. És igen kérem, több mint 250 kis pontot kellene felrajzolnunk, ha ábrázolni szeretnénk a résztvevőket, aminek nagyon örülünk!

 

Somlai Fischer Ádám, a Prezi.com egyik alapítója bár skype-on keresztül tartotta meg előadását, mégis az egyik legfelvillanyozóbb volt. Somlai tudja azt, hogy az ötleteknek térre van szüksége, ebből az igényből született meg az egyik legismertebb prezentációs platform: a Prezi. Róla sem mondhatjuk már hogy menedzser, hanem leader – mondta Andrásy Boglárka, a Bosch humánerőforrás menedzsere, aki szerint egy igazi vezető tanul a saját csapatatától. A tanulás megismerés, ezt a gondolatot támasztotta alá Kosza Alíz előadása is, amely más dimenzióról szólt, hiszen cégek stratégiájáról osztotta meg nagyon értékes tapasztalatait. Bármilyen vállalkozásról is legyen szó, ismerni kell a fogyasztók tudatalattiját, azt, hogy mi motiválja őket, csak így lehet megfelelően kommunikálni feléjük.

Efikot-2015a

Hallgatóság

 

Kádár Magor előadására bizony felkaptuk az orrunkat. A szagmemóriánk a legerősebb a vizualitás után, éppen ezért azok a cégek, amelyek ismerik az illatok jelentését és hatását, még arra is képesek rávenni a fogyasztókat, hogy többet időzzenek egy boltban vagy ne szerénykedjenek fizetéskor. Ki gondolta volna, hogy még egy városnak is lehet szaga? Talán a Dónát úti orgonák vagy a régi épületek illata dominálhatná Kolozsvár illatpalackját? Ezen még érdemes meditálni, de semmiképp sem megorrolni.

Tovább is van, mondjam még? A történetmesélés sokkal több területét aktivizálja agyunknak, mint egy szöveges vagy képes termékismertető. Sas István, reklámpszichológus, előadása számos példát tárt elénk, így élőben tapasztalhattuk meg az ő meséjének hatását agyi idegpályáinkon.

Egy konferencia beszámolójánál nem szoktak a szünetekről beszélni, mintha tabu lenne. Pedig mindenki tudja, hogy szerves részét képezik az eseménynek. Tele volt a kolozsvári közgazdasági egyetem folyosója lelkes, csillogó szemű egyénekkel, akik mintha egymást mégjobban feltüzelték volna azzal, hogy beszélgettek, vitáztak egymással és az előadókat vadászták egy szó erejéig. Megpezsdülve vágott neki mindenki a délutánnak, ahol a leadership, digitális marketing, üzleti protokoll és next generation szekciók párhuzamosan zajlottak. Mindegyik téma érdekes volt, valószínűleg a legtöbb résztvevőt az összes érdekelte, de mint előző években, most is tudtuk, hogy igazi kis fórum alakulhat ki abból, hogy a résztvevők megosztják egymással a legmegindítóbb felfedezéseket.

EFIKOT-2015b

Regisztráció

Kommunikációs egységgel kell zsönglőrözzön egy leader Barabás László solution architect szerint, aki rávilágított a fő különbségekre a múltbeli vezetőszemélyiségek és napjaink iránymutatói között. Kosza Alíz stratégiai tanácsadó az emberi oldalát közelítette meg ugyanennek a kérdéskörnek, bíztatva a közönség soraiban ülő potenciális, ifjú vezetőket, hogy ne féljenek megosztani az információt az alkalmazottakkal, hiszen ezáltal teljesítenek majd jobban. És bár a 7 a teljesség száma, Arros Orsolya szerint 5+2 nem mindig 7. Az “öt napig dolgozom, két napig alszom” elv nem egy fenntartható modell azoknak, akik igazi minőséget szeretnének teremteni.

A product placement, vagy termékelhelyezés egyidős a szappanoperákkal. Papp-Váry Árpád, a magyarországi Marketing Intézet vezetője nyitotta meg a digitális marketing szekciót filmrészletekkel teletűzdelt előadásával. A “márkadoktor” után pedig a “LinkedIn doktora”, Bánki Tamás az általa leghasznosabbnak ítélt online platformokat mutatta be, amelyek megkönnyíthetik és átláthatóva teszik a közösségi média kommunikációt.

Molnár Katalin, tanácsadó, kérdezésre ösztönzött: elementáris dolog, mégis kevés marketinges tudja azt, hogy sokat kell kérdezzen és rengeteg felmérést kell készítsen, bármilyen kampányról legyen is szó. És akkor mi kérdeztünk, vagyis tulajdonképpen Kádár Magor kérdezte Balogh Ákost, a mandiner.hu főszerkesztőjét, Balázsi-Pál Elődöt, a transindex.ro felelős főszerkesztőjét, illetveSzalma Györgyöt, a kolozsváros.ro főszerkesztőjét a hírportálok fentarthatóságáról és üzleti modelljéről, a szekciót lezáró kerekasztal-beszélgetés keretén belül.

Az üzleti protokoll előadói irónikus hangvételt ütöttek meg, hiszen valóban számos megmosolyognivaló protokoll-baki szemtanúi lehetünk nap mint nap. Ezeken kalauzolta végig a hallgatókat Kepes Ágnes tanácsadó, aki Magyarországról érkezett hozzánk. Ehhez kapcsolódva osztotta meg tapasztalatait a kelet-európai vállalkozók és közgazdászok köréből inspirálódva Szécsi Kálmán, az RMKT országos elnöke. Zörgő Noémi és Porcsalmi Bálint pedig szépen folytatták a sort intéseikkel, hogy a zöldfülü fiatalok ébredjenek rá, hogy az apróságokon igen is nagyon sok múlhat.

EFIKOT-2015c

Hasznos pillanatok

A next generation szekció volt az igazi álomgyár: itt hallhattunk a legfrissebb, de ugyanakkor legmotiválóbb kezdeményezésekről. Berke Sándor, a Koffer könyves kávézó lelkész-baristája az álmot nevezte a fő üzemanyagnak; ha nincs vízió, nincs ami felé törni. Bozsó Tamás pedig, egy induló vállalkozás gyakorlati buktatóit fedte fel saját megfigyelései alapján, a vendéglátóiparból merítve.

A start-upok világába csempészett be minket Farkas Zsolt, Magyarország első Entrepreneurship Clubjának létrehozója, aki Pécsről egészen Las Vegas-ig jutott tanulási vágyának köszönhetően, illetveGyörgy Tamás, aki látássérülteknek segítő eszközt fejleszt csapatával (övéké lehet a második romániai projekt, ami kijut a Singularity University-re a Szilikon Völgybe).

Most pedig ne dőljünk hátra és ne időzzünk túl sokat ezen gondolatok megemésztésén, hiszen már el is raktározódtak tudatalattinkban. A legnehezebb következik: az első cselekvő lépés. Ne gondolkozzunk, tegyük meg és vállaljuk az álmunkat. Aki ott volt, tudja miről beszélek. Aki nem, az jöjjön el jövőre az EFIKOT-ra és beavatott lesz ;)!

Kardos Kinga

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed