Thinkonomy – Fiatalon, Válaszúton!

img_4703.jpg

Forrás: 
www.thinkonomy.ro

A Thinkonomy csapata Fiatalon, Válaszúton! néven, második alkalommal három napos szakmai és közösségi találkozót szervez 2018. október 12-14. között, a Kolozs megyei Válaszúton.

 

A Thinkonomy közösség célja összekapcsolni azon fiatalokat, akik minőségi tudásbázisra építkező gondolatok és vélemények megosztása által egy konstruktív szerepet kívánnak vállalni az erdélyi közösség társadalmi életének alakításában.

 

A rendezvény Fiatalon, Válaszúton címéhez kapcsolódva a huszon- illetve harmincéveseket leginkább foglalkoztató kérdésköröket járja köztül. A panelbeszélgetések a román-magyar együttműködések lehetőségeire illetve a fiatalok társadalmi cselekvési formáira összpontosítanak. Ugyanakkor, a panelbeszélgetések többek között érintik majd az adatvizualizáció, a gazdasági, a műemlékvédelem, az oktatás és természetvédelem témaköreit is.

 

A rendezvény panelbeszélgetéseit partnerszervezetek illetve -közösségek bevonásával szervezi a Thinkonomy. Eddig 14 partnerszervezet igazolta vissza részvételét az eseményre. A cél, hogy ezen a rendezvényen ne előadásokat vagy kurzusokat szervezzünk, hanem inkább - ha lehet így fogalmazni - olyan értelmiségi beszélgetéseket, amelyek foglalkoztatják a mi korosztályunkat - mondta Szőcs Endre.

 

A panelbeszélgetések közül a válaszúti találkozón interaktív természetismereti foglalkozást tart a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológia és Ökológia Karán alapított NECC - Nature Education Community Center és lehetőség nyílik kipróbálni az általuk fejlesztett és kivitelezett oktatási játékokat is. A adatvizualizációs pályázat nyerteseinek bemutatkozói által betekintést nyerhetünk több adatvizualizáció eszköztárába és kivitelezésébe is. Ugyanakkor, a műemlékvédelemről szóló beszélgetést az Erdélyi Krónika és a Korzo Egyesület közreműködésével szervezik, míg a Gazdasági Tanácsadó Klub a vállalkozói kihívásokról és a lehetséges stratégiákról tájékoztatja a rendezvény résztvevőit. Az esemény partnereként csatlakoznak építészek, urbanisták, közgazdászok, ifjúsági egyházi vezetők, agrárszakemberek, jogászok és dizájnerek is.

 

"A 21. században nem érthet valaki mindenhez. A műemlékvédelemről szóló panelt az Erdélyi Krónika, illetve a Kolozsváron ismert Korzo Egyesület tagjaival együttműködve szervezzük meg. A természetismeret és oktatás viszonyáról szóló panel a BBTE biológusainak bevonásával, a vallás és fiatalság viszonyáról szóló beszélgetés pedig az IKE közreműködésével jön létre" - mondta Simon Levente, aki azt is elmondta, hogy a rendezvény szeretne kapocs lenni a szakmai közösségek között.

 

A rendezvényünk gerincét kerekasztal-beszélgetések adják, esténként, pedig plenáris beszélgetések összpontosítanak a közélet aktuális kérdéseire, köztük az erdélyiségünkhöz illetve a román-magyar párbeszédhez. A centenárium évének jegyében a román és magyar közösségek közéleti, kulturális és oktatáspolitikai kapcsolódási pontjai is terítékre kerülnek.

 

“Ahhoz, hogy komolyabb beszélgetések és akár viták alakuljanak ki, úgy gondoltuk, hogy a kerekasztal-beszélgetés a legjobb formátum. Ezeket szekcióként fogjuk megszervezni, párhuzamosan legalább két kerekasztal-beszélgetés fog zajlani. Este pedig moderátorok által vezetett panelek lesznek, ahová mindenki összegyűlik majd.” - részletezte Kovács Bálint.

Kategória: 
Írj velünk!
Kamatoztasd tudásodat, légy elismert szakmai körökben