Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Júniusban helyhatósági választások lesznek Romániában, így az idén értelemszerűen ismét felpörög az erdélyi magyar közélet állóvize. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy nincs az az erdélyi magyar városi politikai szereplő, aki ne hangsúlyozná, hogy mennyire család- és ifjúságbarát környezetet teremtene a cseperedő ás feltörekvő generációknak.

Mivel a Budapest-Kolozsvár-Sepsiszentgyörgy háromszögben élek, ezért ezekből a városokból hozok fel néhány példát:

·         Erdélyből nézve Budapest bicikliút-hálózata hatalmasat fejlődött az utóbbi években, különösen a 2010–2014-es időszakban. A civilek mellett leginkább Vitézy Dávidnak köszönhető, hogy a Budapesti Közlekedési Központ integrált közlekedésfejlesztésben kezdett gondolkodni. Sajnos az más kérdés, hogy épp ezekben a hónapban verik szét az elkezdett munkát.

·         Kolozsvárról úgy beszélni, mint biciklibarát és tömegközlekedés iránt elkötelezett városról egyszerűen lehetetlen. A busz- és trolisávok utópisztikus ötleteknek tűnnek, a villamos a színház előtt beáll a dugóba, babakocsival gyakorlatilag lehetetlen közlekedni a városban. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy Horváth Anna közbenjárásának is köszönhetően indultak újra a magyar bölcsődei csoportok az utóbbi négy évben.

·         Sepsiszentgyörgyön elakadt a biciklis hálózat fejlesztése, írta a Háromszék ezelőtt körülbelül tíz nappal. A város méretéhez képest a biciklihálózat töredezett, és a már meglévő infrastruktúra karbantartása is nehézkesen működik. Mindemellett tény, hogy az új főtér beváltja a hozzá fűzött elvárásokat: a város egyre inkább belakja a teret és a Gábor Áron utca egyirányúsítása körüli feszültségek is egyre enyhülnek.

 

[[{“fid”:”453″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_forras[und][0][value]”:”Sint-Antoniesbreestraat, Amsterdam ~ 1980s (©Amsterdam Archives)”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”434″,”width”:”700″,”class”:”media-element file-default”}}]]

Szubjektív meggyőződésem, hogy jelenleg Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár, illetve Budapest a legélhetőbb városai a Kárpát-medencének, viszont amikor azt látom, hogy Amszterdammal csodát tett a bicikli, olyankor késztetést érzek arra, hogy így két és fél hónappal a helyhatósági választások előtt megírjam: tekerjünk, tekerjünk, tekerjünk, és hívjuk fel a figyelmet a biciklis és tömegközlekedés fontosságára.

(Az amszterdami összehasonlítás megvalósítója a  Sustainable Amsterdam, a képek is innen származnak. Én először a 444-enolvastam a projektről.)

 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed