Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

 A gyengén írott e-maileknek, önéletrajzoknak, blogbejegyzéseknek a száma, amelyekkel nap mint nap találkozhatunk egyaránt elképesztő és elszomorító. A helyesírás szörnyű. Rengeteg az elírás. A nyelvezet sokkal bővebb és komplexebb a kelleténél. Sok olyan dolgot olvashatunk, aminek nincs semmilyen értelme.

 Az írás egy elveszett művészet, és sok profi nem veszi észre, mennyire szűkségszerű a munkájában. Még ha nem is vagy író, minden egyes alkalommal, amikor egy blogon megnyomod a „Publikálom”,  LinkedIn frissítés esetében a „Megosztom”, az e-maileknél pedig a „Küldés” gombot, az írásaid kikerülnek a világba.

Az írásaid a saját gondolataidnak a visszatükröződése. Egy tiszta, tömör, meggyőző írás nagyszerű gondolkodóként azonosít, a csapatod értékes elemeként különböztet meg téged a többiektől.

Ha azt szeretnéd, hogy úgy ismerjenek, mint egy okos gondolkodó, jobb íróvá kell válnod. Ha azt szeretnéd, hogy komolyan vegyen a menedzsered, kollégáid, ügyfeleid, jobb íróvá kell válnod.

Nem csak számodra fontos, hogy jobb íróvá válj, hanem mindannyiunk számára fontos. Íme 5 olyan módszer, amivel jobbá teheted írásaidat:

  1. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Egy régi vicc: „New Yorkban egy turista megkérdezett egy nőt az utcán: „Hogyan juthatok el a Carnegie Hallba?” Erre a nő azt válaszolta: „Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.”  Az igazság az, hogy ahhoz, hogy bármiben is jobbak legyünk, azt ismételnünk kell. Mindennap írj egy bejegyzést, például a LinkedInen. Minél többször írsz, annál jobb leszel benne.
  2. Mondd ki hangosan. Olvasd fel magadnak hangosan az e-mailed, vagy amit publikálni szeretnél. Jó hallani a saját írásod, hiszen ilyen módon hallod azt, amit más olvasna. Aztán még gyorsan alakíthatsz rajta, mielőtt elküldenéd.
  3. Legyen minél velősebb. A kevesebb néha több! Tegyük fel a kérdést önmagunknak: „Hogyan írhatnám le ugyanazt a dolgot kevesebb szóban?”. Az embereknek nincs idejük hosszú e-maileket, cikkeket olvasni, ezért már az olvasóid iránti tiszteletből is törekedj minél rövidebben írni.
  4. Dolgozz a főcímen. Egy mentor egyszer azt mondta, hogy az írásaid 50%-a a főcím. Tehát dolgozz ugyanannyit a főcímeden, mint magán a cikked megírásán. A főcímed vagy megragadja az olvasód figyelmét és kezdi érdekelni őt az, amit irtál, vagy nem.
  5. Amellett, hogy gyakorlod az írást, a legjobb mód az, ha nagyszerű munkákat olvasol. Olvass egy könyvet minden hónapban, legalább 20 cikket minden héten, és számtalan Facebook bejegyzést és e-mailt minden nap. Tudom, hogy mindenkinek korlátolt ideje van, de a legjobb mód arra, hogy jobb íróvá válj az, ha jobb olvasóvá válsz.
Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed