Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mi a szösz az a Seed, UX, na meg az MVP? Startup szleng szótár, nem csak kezdőknek

Amikor már mindenki nem vállalkozást, hanem startupot indít, egyre könnyebb olyan emberekbe botlani, akik mintha félig nem is magyarul beszélnének, és fura rövidítéseket használnak. A startup világnak külön szlengje alakult ki az évek során, és való igaz, hogy a magyar founderek – bocsánat, alapítók – is hajlamosak egy keverék, félig magyar, félig angol nyelvezettel kommunikálni. 
 
Ennek azonban nem az az oka, hogy milyen menő dobálózni ezekkel a kifejezésekkel, hanem sok szónak valóban nincs magyar megfelelője, vagy ha igen, akkor erőltetett, körülményes használni. Ki akarná kimondani, hogy kockázati tőke befektető, ha annyit is mondhat, hogy VC? Arról nem is beszélve, hogy egy startup természetéből fakadóan globálisan gondolkodik, nem egy szűk réteg, hanem (hosszú távon) az egész világ a célközönsége, tehát az angol de facto hivatalos nyelvvé válik munka közben. No meg persze ott van a sok freelancer, külföldi partner cég és szolgáltató, tech portál és befektető, akikkel szintén nehéz lenne ékes anyanyelvünkön kommunikálni, cikket vagy pénzt kunyerálni. 
 
Rövid szógyűjtemény következik a leggyakoribb kifejezésekkel és azok magyarázatával. Ráadásként azt is megtaláljátok, hogyan kell érteni ezeket a kifejezéseket magyar startup körökben – néhol érdekes, gyakran humoros különbségek mutatkoznak, ám nem kell ezeket túl komolyan venni, inkább tanulni kell belőlük. A lényeg, hogy mostantól te is érteni fogod, ha valaki eldicsekszi, hogy „épp most jött ki a meetingről, két VC és egy angel investornek pitchelt, vége a bootstrapelésnek, megvan az első seed, szóval ideje kiadni azt az MVP-t mert a product-market sync még messze van, és kell a user feedback”.
 
Forrás: A gyűjtemény nagy része a StartUpdate blogról származik. Angol nyelven a TechCrunch illetve Forbes cikkei hasznos olvasnivalók, ahonnan szintén átvettünk kifejezéseket.
 

Kifejezés

Jelentés

Jelentés magyar startup körökben

A/B Testing

Két, általában kis mértékben eltérő verzió hatékonyságának tesztelésére szolgáló marketing módszer.

Rutin vércsoport-ellenőrzés befektetői tárgyalások előtt arra az esetre, ha a vállalkozó vonakodna aláírni a szerződést, és nagyon elfajulnának a dolgok odabent.

Accelerator

Startup vállalkozások támogatására létrejött magánvállalkozás. Általában néhány tízezer dollár befektetésével, oktatással, a közösséget biztosító co-working irodával és kapcsolati hálójával segíti a startupokat. A leghíresebb accelerator-ok a Y Combinator, a Techstars és a 500Startups.

Korai fázisú startupok és tehetséges vállalkozók  legkézenfekvőbb útja ahhoz, hogy soha ne kelljen többé magyar befektetőnek magyarázni, hogy mi is az a Premoney.

Angel investor

Üzleti angyal – legtöbbször korábbi sikeres vállalkozó –, aki saját magántőkéjét fekteti egy-egy induló cégbe korai fázisban, régebben jellemzően convertible debt, ma már sokszor számszerűsített részesedés megszerzése fejében. A befektetés néhány tízezer dollártól akár 1–2 millió dollárig is terjedhet.

Azok a befektetők, akik nem az EU pénzével játszanak, hanem a sajátjukkal, és korábban nem más cégét építgették biztonságosan, hanem a sajátjukat, nap mint nap a lehetetlennel szembenézve.

Board

Igazgatótanács, a Board of Directors kifejezés rövidítése. Amerikában némely startupnál létezik a Tanácsadók Testülete is, ezt Board of Advisors-nak hívják.

Arcok, akik igent mondtak arra, hogy évekig együtt kávézzanak veled.

Bootstrapping

A szó eredete a lift oneself by one’s bootstrap kifejezés, ami saját erőből felemelkedni-t jelent. Egy startup legelső, külső tőkebevonást megelőző szakaszát hívják így, amíg az Alapítók külső tőkebevonás nélkül finanszírozzák a vállalkozás működését.

Finanszírozd, ahogy tudod.

CEO

Chief Executive Officer, Nagyfőnök, Vezérigazgató, az Első Számú Operatív Vezető.

A rövidítés, amit ráírhatsz a névjegykártyádra 6 hónapra, mielőtt elveszíted mindenedet egy Jeremie befektető segítségével.

CFO

Chief Financial Officer, azaz Pénzügyi Igazgató.

Cudar Finánc Oktalankodik

Conversion

A term sheetek kontroll részének egyik lényeges pontja, a befektetők elsőbbségi részvényeinek vétójogok nélküli alapítói részvénnyé konvertálásának szabályait határozza meg.

Magyar term sheetekben ismeretlen fogalom, mivel Jeremie befektető úgy ragaszkodik az előjogaihoz, mint Motkány az utolsó makkhoz.

COO

Chief Operation Officer, a vállalkozás működtetésért felelős vezető megnevezése.

Tapasztalt Titkárnő

Competitive edge

Versenyelőny

Hetente legalább 3 miniszterrel ebédelsz.

Crowdfunding

Egy projekt vagy startup ötlet közösségi finanszírozása (például a Kickstarter.com oldalon keresztül).

Pénzt koldulni az interneten.

Deck (vagy pitch deck)

A befektetőknek összeállított prezentáció elnevezése Amerikában.

Még felhasználható mennyiségű dohányt tartalmazó elnyomott cigaretta.

Disruptive startup

Azok a startup vállalkozások, melyek egy-egy iparág teljes működését változtatják meg, azaz „szétrombolják” a korábban érvényes modelleket. A legsikeresebb, leginnovatívabb vállalatokra használják a kifejezést.

Voltak tökeid emigrálni, és mocskosul bejött: odaát Isten lettél.

Down round

Down-roundnak hívják, amikor két egymást követő befektetési körnél a másodikban kisebb a premoney, mint az előző kör postmoney-ja. Az alapítók csökkenő részesedésével jár, mivel nem értékteremtés, hanem értékvesztés ment végbe a startupjuknál

Nagyon csúnyán megszívtad és jön a motoros fűrészes ejnyebejnye.

Early adopter

Korai befogadók, azaz a vásárlók azon csoportja, akiknek a legnagyobb szüksége / hajlandósága van a terméked / szolgáltatásod használatára. Márkanagyköveti aktivitásuk és visszajelzéseik miatt kiemelten fontos csoport.

Az a 8–10 csóka, aki az elevator pitch-ed ellenére is érti, amit csináltál.

Elevator pitch

Egy startup összefoglalása 30–40 másodpercben. Eredete az a képzelt szituáció, hogy véletlenül egy liftbe szállsz be egy híres befektetővel, és addig kell felkeltened a figyelmét, amíg a lift felér a 30. emeleten lévő irodájába.

Fél óra céltalan és átgondolatlan pofázás ködös lázálmokról egy biztatóan bólogató befektetőnek, aki aztán hat hónap szivatást követően nem fektet be egy árva centet sem.

Equity

Tulajdonrész valmilyen vagyonban a kötelezettségek levonása után. A startup világban vállalkozásból szerzett részesedést, részvényt jelent.

Amiből Jeremie befektetők szerint neked semmi nem maradhat.

Exit

Egy cég teljes eladását jelenti (egyesek ide sorolják a tőzsdére vitelt (angolul IPO) is, ami általában részleges értékesítés. Az exit minden gyorsan növekvő vállalkozás alapvető célja.

Felirat az ajtón, amikor elvették a vállalkozásodat, mert nem teljesítetted a mérföldköveket, VAGY Felirat az ajtón, amikor – bár teljesítetted a mérföldköveket – kimúlt a startupod, mert hülye szerződést írtál.

Fund

Alap, befektetési alap. Összeadnak 2–300 millió dollár privát forrást, vagy még többet, és az egészet rábízzák korábbi sikeres vállalkozókra.

Az Unió ad 70 %-ot 30 % magánforrás mellé és az egészet rábízzák exbankárokra.

Fundraising

A befektetés keresésének folyamatát jelenti, azt az időszakot, amikor egy cég kockázati tőke bevonására fókuszál a gyorsabb növekedés reményében.

Tudják, hogy bajban vagy. És kíméletlenül ki is használják.

Growth hacking

Egy vállalkozás növekedésének nem tradícionális módszertana, mely a növekedés érdekében kreatív és újszerű megoldásokat alkalmaz.

Megnyertél 5 uniós pályázatot a startupoddal, most már csak ki kell varázsolnod a pénzt okosba’

Hacker

Egy startup technológiai, műszaki vagy szakmai irányultságú alapítója. Amerikában a legkiválóbb szoftver-fejlesztőket jelölő teljesen pozitív értelmű kifejezés. Gyakran a későbbi CTO vagy CIO.

Bármely 18 éves, aki csinált már weboldalt és rá lehet venni egy kis munkára, de még nem érti a drag-along jogot, ezért azt hiszi, marad neki valami a végén.

IPO

Az angol Initial Public Offering rövidítése, ami első nyilvános (részvény)kibocsátást jelent. Az IPO lényegében egy cég tőzsdére vitele.

Volt eszed. Emigráltál egy nagy piacra, most meg rólad szól a szaksajtó legpókhálósabb szeglete is.

Lean

A ma leghatékonyabbnak számító startup  módszertan eredetileg a Toyotánál született meg a gyártás hatékonyabbá tételére. A startup világra Steve Blank, és tanítványa, Eric Ries optimalizálta – utóbbi a ‘The Lean Startup’ című könyvével.

Na, téged is hipnotizált a Hild Imre.

Monetizáció

Az angol monetization szó magyarítása, pénzkeresetet, pénzzé tételt jelent. A startup világban az üzleti modell megjelölésére használják.

A módszer, amivel kiénekelsz néhány fillért abból a pár millió emberből, akik itthon hallottak már az internetről.

Monthly burn rate

Az a pénzmennyiség, amit havonta a startupod felél (az eredeti kifejezésben „eléget”). Befektetők ezzel mérik a befektetési összeg által biztosított működési időt.

Ennyit költhetsz majd el havonta, cserébe azért, hogy a befektetőid a gyomorfekélyig vegzálhassanak.

MVP

Minimum Viable Product – azaz a leggyorsabban elkészíthető első működő prototípus

Megszívod Valahányszor Pöcsölsz

NDA

Non-Disclosure Agreement, azaz Titoktartási Megállapodás.

Nem Dumálsz Apafej

One line pitch

Egy startup megfogalmazása egyetlen mondatban. Olyankor használjuk, amikor 15–20 másodpercnél több nem áll rendelkezésre, hogy felkeltsük valakinek a figyelmét…

Küldd át max. 10 oldalban, úgysem olvasom el.

One-pager

Egy oldalas vezetői összefoglaló, mely szigorúan egy startup meghatározott tényszerű adataira vonatkozik. A cég mögött állóknak szánt szakmai dokumentum – azaz nem marketing anyag.

Marketing ömlengés 4 oldalon a végletekig irreális álmokkal fűszerezve a tervezés és a realitásérzék leghalványabb nyoma nélkül.

Option pool

Az alkalmazottaknak, tanácsadóknak és egyéb – nem Alapítói státuszú  – résztvevőknek elkülönített részvényopció a cég teljes részvény-pakettjéből.

Valami 5 csillagos Malibu-i szálloda legklasszabb medencéje, amit nem kötelező kipróbálnod.

Pitching

A startupod lényegi bemutatása tárgyilagosan, lényegre törően, az adott helyzetnek megfelelő lehető legrövidebb idő  – általában 1–5 perc alatt. A szó eredetileg hajítás-t jelent.

Dumálsz másfél órát a befektetővel egy kávé mellett, amit te fizetsz, aztán nem történik semmi.

Pivot

Validált tanulás (tapasztalat) alapján eszközölt lényeges változatás a startupod fókuszának általában egy, ritkábban több lényeges aspektusában.

Végre rájöttél a siker receptjére, ezért a befektetőd ellehetetlenít.

Postmoney (Valuation), vagy röviden Postmoney

A befektetés utáni cégértékelés. Az összefüggés: premoney + befektetés = postmoney

Tök mindegy. Miénk a többség. Ne számolgasd, dolgozz!

Preferred stock

Bizonyos előjogokat (általában különböző vétókat) biztosító „elsőbbségi” részvényosztály, melyet a Befektetők kapnak, szemben egy startup alapítói által birtokolt Common Stockkal.

Itthon általában az ABC valamely betűjével jelölt szavazatelsőbbségi részvényosztály, ami olyan, mint az autós kártyában a Lotus – megdönthetetlen végső érv minden vitában. (Egyeseknél Lamborghini volt.)

Premoney (Valuation), vagy (röviden Premoney, Pre)

Egy cég befektetés előtti értéke bármely kockázati tőke jellegű befektetés esetén. Az összefüggés szerint premoney + befektetés = postmoney

Az a szám, ami akkor jön ki, ha  a befektető által kért (általában 70 %-os) részesedéssel elosztod a befektetett összeget, majd az eredményből kivonod a befektetett összeget. Ne lepődj meg, megalázó lesz.

Pre-seed fázis

Egy startup életének legkorábbi fázisa, mely az ötlet, a célcsoport, a megoldás és a termék piaci életképességének igazolásáról szól.

Amikor biztosan senki nem fektet beléd.

Product-market fit vagy sync

Ideális esetben azt jelenti, hogy a startup terméke a megfelelő piacon van, és képes is kielégíteni az adott piac igényeit – tehát a felhasználók elvárásai és a termék harmóniában vannak

Az áhított állapot, amit csak egy képzeletbeli piaci résen tudsz elérni.

Saas

Software as a service, azaz szoftver, mint szolgáltatás.

Erősen ittas állapotban kimondott ragadozó madár.

Seed fázis

Egy startup második fázisa, mely általában a prototípus megépítéséről és az ötlet, a megoldás és a célcsoport széles körű validációjáról szól.

Az a fázis, amikor elkezdesz befektetőt keresni, és szembesülsz a vérmocskos realitással.

Startup

Olyan induló vállalkozás, mely gyors és globálisan skálázható növekedésre képes és hosszú távú versenyelőnyét valamilyen technológiai vagy üzleti innovációra alapozza.

Minden olyan alultőkésített cég, amiben néhány hülyegyerek a világhírt vízionálva éjjel-nappal dolgozik valami baromságon. Ha bejön, és keresnek 100 millió dollárt, akkor hülyegyerek helyett zseniális látnokoknak hívják őket.

Startup ökoszisztéma

Vállalkozók, befektetők, blogok, szaksajtó, inkubátorok, acceleratorok, illetve egyéb szakemberek és szervezetek által alkotott közösség, mely az induló vállalkozások körül létezik.

Olyan innovatív alkalmi, vagy tartós csoportosulások, melyek a Ferihegyre vezető legrövidebb utat keresik közösen a tartós távolmaradás finanszírozásának reménye mellett.

Term sheet

Egy kockázati tőkebefektetés legfontosabb, általában 8–10 oldalas dokumentuma, mely szabályozza a befektető és a cég alapítóinak jövőbeni együttműködését. Legfontosabb részei a 6 pontból álló Economics és a 4 pontból álló Control fejezetek.

Egy kockázati tőkebefektetés legfontosabb dokumentuma, mely 8–10 oldalon keresztül fogalmazza meg a következőt: Ha nem csinálsz fél éven belül nagy bizniszt, mindened a befektetőé. Ha csinálsz, akkor pláne. (Igen, a bal veséd is.)

Traction

Haladás, fejlődés, eredmények – lényegében egy startup által gyors ütemben elért piaci eredményeket jelent.

Százmilliós profit az első befektetés 60 ezer dollárja után hat hónappal.

UI/UX

User Interface – felhasználó felület, User Experience – felhasználói élmeny. Design körökben használatos rövidítések

Gyakran használják a design tehetséggel nem igazán megáldott vállalkozók, amikor a termék estétikáját és hasznélhatóságát dícsérik.

Validation

Az ötlet, az üzleti modell, a korai fázisú termék és a feltételezett vásárlói célcsoport igazolása mérések és közvetlen tapasztalatok révén, ami bizonyítékot szolgáltat mind a befektetőknek, mind az alapítóknak, hogy üzletileg kifizetődő továbblépni a cégépítésben.

…ha már kerestél a cégeddel 5 milliárd forintot bármilyen befektetés nélkül.

Valuation

Értékelés, cégérétékelés, melynek két fajtája a Premoney és a Postmoney Valuation. Ha csak Valuationként hangzik el, akkor mindig Premoney-t jelent. Az összefüggés az, hogy Premoney + Befektetés = Postmoney

Magyar befektetők számára irreleváns fogalom, amit túlmozgásos dot-com startupperek számolgatnak teljesen feleslegesen.

VC (Venture Capitalist)

Kockázati tőkés. Általában korábbi vállalkozók, akik átültek a „sötét oldalra”, és egy helyett sok startupot próbálnak sikerre vinni.

Exbankárok, Private Equity-sek, Ex-lobbisták – lényegében mindenki, aki jól mutat öltönyben, és sosem épített fel startupot a nulláról. Egészen ritkán valóban jó szimatú, bátor, magukat folyamatosan képző befektetési szakemberek.

Win-win

Nyertes-nyertes stratégia, azaz olyan üzlet, amin mindkét fél nyer.

Arcpirító term shit aláíratása a tapasztalatlan és naiv startupperrel.

 

 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed