Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Új román-magyar online jogi szakszótárat mutatott be a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tordai úti épületében Veress Emőd, az egyetem Jogtudományi Intézetének igazgatója és munkatársai.

Veress Emőd − a szótár főszerkesztője − a projekt fontosságát hangsúlyozta a romániai magyarok számára, mondván, hogy a magyar jogi szaknyelv Romániában az 1959. évi egyetemi egyesülést követően folyamatosan leépült. Kiemelte, hogy a szótár nem csak jogászoknak, hanem bárkinek hasznára lehet, aki joggal kapcsolatos témákat boncolgat, mivel a szótár nem csak egyszerűen lefordítja, hanem valamilyen kontextusba is helyezi, megmagyarázza a szakkifejezéseket, illetve esetenként példával pontosítja, illusztrálja azokat.

lex

Online szakszótár – forrás: http://lex.sapientia.ro/

A projektnek több, mint 20 munkatársa van, akik hozzájárulnak ennek fejlődéséhez egy olyan informatikai platformon keresztül, amelyet kimondottan erre a célra építettek. A szótár, várhatóan 5 éven belül lesz teljes, ellenben amint az elhangzott, a jogi szaknyelv élő mivolta és örökös fejlődése miatt a szótár is folytonos frissítést igényel.

Kokoly Zsolt, egyetemi adjunktus, aki többek között a Román-Magyar jogi terminológia kurzus oktatója és egyben a projekt egyik fontos támogatója, elmondta, hogy a szótárt olyan romániai magyar jogászok munkájára építik, mint Sipos István − aki a fent említett tantárgyat újjáélesztette − vagy Lupán Ernő és Sztranyiczki Szilárd román-magyar magyarázó jogi szótárára.

A szótár internetes platformját röviden Pál Előd joghallgató ismertette, aki használati tanácsokat adott a jelenlévőknek. Kiemelte a felhasználók hozzájárulásának lehetőségét is: olyan szavakat, és kifejezéseket, amelyek még nincsenek a szótárban egy gombnyomással be lehet küldeni a szerkesztőségnek, ezzel elősegítve a szótár bővülését.

 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed