Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az előző cikkeimben ismertettem a kolozsvári repteret és ennek technikai jellemzőit, amelyek kétség kívül fontosak, viszont utasként teljesen másra koncentrálunk utazás előtt. Jelen cikkemben a check-innel, avagy az utasfelvétellel és a poggyászokkal kapcsolatos korlátozásokkal foglalkozok.

Miután megvásároltuk repülőjegyünket, ahhoz, hogy fel is ülhessünk a repülőgépre, több lépés is szükséges.

Első lépés mindannyiunk számára a check-in, amely során érvényesítjük repülőjegyünket és megkapjuk a beszállókártyánkat.

Csak és kizárólag a beszállókártyánkkal ülhetünk fel a kívánt járatra, így ez a lépés minden utasnak – bármilyen légitársaságot is választott – kötelező.

A check-in két módon történhet: online vagy a beszállópultnál. Az online utasfelvétel már a legtöbb légitársaságnál elfogadott, mivel a légitársaságnak kevesebb költséggel jár, és csökkenti a pultnál történő jegykezelés által kiszolgált személyek számát. Ezért javasolja hangsúlyosabban több fapados légitársaság weboldala jegyvásárlás esetén az online check-in lehetőségét, sőt egyes fapados vállalat esetében különdíjat számolnak, amennyiben a repülőtéri kiszolgálást választjuk.

Sikeres online check-in esetében mi magunk váltjuk ki a beszállókártyánkat, amit kinyomtathatunk vagy akár elküldhetjük magunknak az okostelefonunkra.

Ha nincs feladandó poggyászunk, már mehetünk is az utasbiztonsági átvizsgálásához, anélkül hogy a pulthoz mennénk. Feladandó poggyász esetén elég a kinyomtatott vagy mobilon lévő beszállókártyánkat és a személyazonossági dokumentumainkat felmutatni, majd a poggyászunkat a jegykezelő pultnál leadni. Az online check-in esetében fontos, hogy a beszállókártyánkon még nem fogjuk megtalálni a kapuszámot, így erről minden esetben az adott reptér tranzitjában kell tájékozódnunk. Hagyományos check-in esetében a repülőtér check-in pultjánál tudjuk elvégezni az utasfelvételt, ahol a választott járatunkat szolgálják ki.

Mindenképp felhívnám a figyelmet, hogy választott úticélunk függvényében érdemes tájékozódni, hogy milyen utazási dokumentumok szükségesek: amíg egy uniós ország állampolgára vagyunk, nem kell felmutatnunk útlevelelünket, elég, ha nálunk van a személyi igazolványunk, amikor az Unió belső határain belül utazunk. Azonban

ha utazásunk során elhagyjuk az unió határait, legyen nálunk kötelező módon az útlevelünk,

mert kizárólag csak ezzel tudjuk személyazonosságunkat igazolni.

A feladott poggyászokra vonatkozó szabályokat elsősorban a légitársaságok határozzák meg. Éles különbség tapasztalható a hagyományos és a fapados légitársaságok szabályai között, ez pedig elsősorban a különböző üzleti modellre vezethető vissza. Fapados társaságok esetében mindig csak térítés ellenében adhatunk fel csomagot, míg hagyományos társaságok esetében a repülőjegy tartalmazza a feladandó poggyászt, viszont ennek feltétele változhat a választott osztály és légitársaság függvényében.

A feladott poggyász díjszabásáról és súlykorlátozásáról kötelezően kell tájékoztasson a repülőjegyünk,

viszont általános szabályok ennek ellenére is leírhatók, ezek pontokba szedve a következők:

1. Feladott poggyász súlykorlátja: minden esetben a légitársaság határozza meg, így ez a súlykeret légitársaságonként és úti célonként is különböző. Hagyományos társaságok esetében utasonként ez általában nem haladhatja meg a 23 kg-ot. Utazás előtt mindenképp érdemes az adott légitársaság weboldalán erről tájékozódni. Amennyiben túlhaladtuk az előírt súlykorlátot, a légitársaság bizonyos felár és mérték ellenében túlsúlyt is megenged feladni, viszont ennek mértéke nem haladhatja meg a 32 kg-ot.

2. Feladott poggyász mérete: ugyanúgy, mint a súlykorlát esetében, ez is légitársaságonként változó, így érdemes előzetesen az adott légitársaság weboldalán tájékozódni. Ha túlléptük a légitársaság erre vonatkozó szabályzatát, hasonlóan a túlsúlyhoz, pótdíj kifizetésére kötelezhetnek.

3. Fapados légitársaságok esetén érdemes már jegyvásárláskor megfelelő méretű és súlyú poggyászt választani, mivel a repülőtéren annak az összegnek a dupláját is felszámolhatják pótdíjként. Annak ellenére, hogy sokszor igazságtalannak érezzük ezt, ilyenkor már sokat nem tehetünk, mert jegyvásárláskor elfogadtuk az adott légitársaság üzleti feltételeit!

4. Kézipoggyászok esetében a díjszabás minden esetben térítésmentes, csupán ennek súly- és méretkorlátozásait kell figyelembe venni. A különböző társaságok (mármint fapadosok) esetében korlátozhatják a kézipoggyász méretét, amely felett viszont után már csak díj ellenében vihető fel csomag a fedélzetre.

5. Ha kézipoggyászt viszünk magunkkal, a legfontosabb, amit kötelezően be kell tartanunk, a fedélzetre felvihető folyadékokra vonatkozó korlátozás, illetve a tiltólistán szereplő eszközök: a fedélzetre vihető folyadékok mennyisége korlátozott, ezek között lehetnek ivóvízek, üdítőitalok, kenőcsök, gélek, aeroszolok is.

Konkrét példa esetén, ha csak kézipoggyásszal utazunk, a szükséges fogkrémet, borotválkozó krémet, hajzselét és hasonló folyadékokat felvihetjük a fedélzetre, mégpedig abban az esetben ha: minden egyes folyadék csupán 100 ml-es vagy ennél kisebb tartályban van tárolva, illetve az összes folyadék mennyisége maximum 1000ml vagy ennél kevesebb.

Érdemes a folyadékos tartályokat mind egy áttetsző tasakban tárolni, ezzel jóval megkönnyítve az utasbiztonsági ellenőrzést.

A következő tárgyak, eszközök tiltólistán vannak, így ezek se kézi-, se feladott poggyászban nem szállíthatóak: szúró-  illetve vágóeszközök, spray-k, tűzgyújtásra alkalmas eszközök, gyúlékony tárgyakat vagy melyek folyadék hatására azzá válhatnak, oxidáló anyagok, mágneses anyagok illetve bénító eszközök. Amennyiben folyadékot szállítanánk a feladott bőröndben, vegyük figyelembe, hogy szigorúan korlátozzák a gépre felvihető folyékony és viszkózus halmazállapotú anyagok mennyiségét és tárolásának módját, poggyásztípustól függően.

A rövid ökölszabályok bemutatása követően az utasok jogait fogom bemutatni.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed