Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A mezőgazdasági miniszter még a múlt hónapban megígérte a gazdáknak, hogy október 16-ától elkezdik folyósítani a terület-alapú előlegeket. A miniszter ígérete szerint a gazdák legfeljebb 2 hét alatt meg kelletett volna, hogy kapják az uniós támogatás 50%-át.

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (románul APIA) szerint október 16-ától engedélyeztetik a kifizetéseket, és várhatóan október 27. után  fogják megkapni az első gazdák az említett előleget. Idén az előleg várhatóan 69 euró/ha lesz. Az adott pénzösszegre jogosult minden gazda, aki időben kérelmezte a terület-alapú támogatást, illetve dossziéja nincs felülvizsgálatra kihúzva.

Az adott tény tükrözi azt, hogy az ígéretnek kampány szaga van. A fizetések halasztásában az a szomorú, hogy rengeteg gazda vár az adott támogatásra azért, hogy az őszi munkálatokat megfinanszírozza. A későn vetett gabonák esetében fennáll az a veszély, hogy nem fejlődnek ki kellőképpen ahhoz, hogy átvészeljék a hideg telet. Másodjára, a gazdák október 25-ig ki kell, hogy fizessék a tevékenységükből származó adónak az első részletét. Jó mezőgazdasági évet zárunk, viszont a termékek árai nagyon alacsonyak. Ebből kifolyólag rengeteg gazda jobb árak reményében tartogatja a begyűjtött termését. Számukra nagyon fontos a támogatások minél gyorsabb folyósítása.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed