Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Igen, végre, csütörtöktől Romániában sem lehet cigizni zárt terekben, így többek közt az irodahelyiségekben, a kávézókban, a kocsmákban és a vendéglőkben sem. Emlékszem, hogy négy éve a magyarországi cigistop bevezetésének idején hatalmas vitát generált az intézkedés, ám fél év alatt nagyjából mindenki elismerte az intézkedés jogosságát.

Persze, a magyarországi tapasztalatok alapján a következő hónapokban sorra és sorra találkoznunk majd azon tömbházlakásokban nyitott kocsmákkal, ahol elvileg mindenki haver és dohányozhat, de igazából bárkit szívesen látnak, ha hajlandó hat–hét lejt fizetni egy sörért. Mi több, azt is tudjuk már, hogy a nyári szezon után amúgy is azok a nagy szereplők győzedelmeskednek, akiknek pénzük és lehetőségük van fűtött teraszok létrehozására.

És igen, a romániai társadalomról is kiváló korkérpet rajzol az, hogy a törvényhez szükséges diskurzus elindításához egy Colectiv méretű tragédia kellett.

A Thinkonomy csapata pedig elébe megy a március 16-i kezdetnek, hiszen mai gyűlésünket a füstmentes Kofferben tartjuk!

Mindeközben az erdélyi magyar közbeszédet jelenleg Tőkés László kitüntetésének visszavonása és a március 15-i ünneplések dominálják. A cigistop és a nemzeti ünnep egybeesése jó esélyt teremthetnek arra, hogy a szimbolikus döntések mellett egyre nagyobb figyelmet kapjanak a mindennapokat jobbá tévő döntések is, legyen szó: cigistopról, minimálbérről vagy éppen az észak-erdélyi autópálya építéséről.

 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed