Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Valószínűleg erre gondolhattak a francia hatóságok, amikor bejelentették, hogy a jövő év elején a parlament elé terjesztik javaslatukat.

A törvénytervezet magába foglalja a névtelen internetezés megakadályozását és esetleges betiltását, amit a Tor hálózat megszüntetésével, valamint a nyilvános Wi-Fi-hálózatok igénybevételének megnehezítésével érnének el. Természetesen nem lepődünk meg annyira, hiszen egy kis olvasgatás után rájövünk, hogy a Tor hálózat nem más, mint a francia feketegazdaság „termelőinek és fogyasztóinak” legkedveltebb kommunikációs csatornája, és nem mellesleg a hálózatot az Iszlám Állam propaganda szervezete is előszeretettel használja. A francia hatóságok két pillérre alapozták javaslatuk indoklását: az egyik a terrortámadások utáni helyzet, a másik pedig a terrortámadások elhárítása érdekében elkövetett intézkedések.

Szükségállapot esetén egyetlen nyilvános Wi-Fi-hálózatra sem lehetne majd csatlakozni,

illetve olyan csevegésre alkalmas applikációkba is belenézhet a francia rendőrség, mint például a Skype vagy a Viber. Emellett javasolják a hatóságok a személyek és csomagjaik átkutatását és ok nélküli igazoltatásukat, mindezt általuk adott engedély nélkül.

A szigorítások kezdeményezése teljesen érthető Franciaország részéről, hiszen a novemberi terrortámadás nem csak őket, hanem Európát és az egész világot megrázta. Az Iszlám Állam elérte kitűzött céljait, pánikot keltett, és megbénította a világváros forgalmát.

Török Beáta

(Címlapkép forrása: http://www.hackbusters.com)

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed