Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Beléptünk egy régi épület udvarára a kolozsvári Emil Isac utcában. A virágos udvaron körülnéztünk egy kicsit, mindjárt baloldalt volt a bejárat a cowork-ba. Előttünk egy nagy asztalnál ült két személy. Köszöntünk. Bejött a terembe Ana – egy kedves néni, akiről később kiderült, hogy a CoWork legrégebbi munkatársa –, és leültetett az asztalhoz. A terem barátságos, otthonos, de mégis érződik, hogy ez egy munkahely.

Megismerkedtünk Oanaval, aki egy online ruhaboltot nyitott körülbelül egy éve. Egy hete kezdett dolgozni a coworkban. Előtte egy IT cégnél dolgozott és hiányzott neki a társaság. Vele szemben ült Florin, aki online vállalkozó, blogger és tanácsadó. Ő már körülbelül három éve dolgozik coworkban.

Közben megérkezett Zsuzsa, akit már a RiF-ben megismertünk. Körbevezetett és elmesélte, hogy nagyjából mi folyik az épületben. A földszinten de az emeleten is dolgoznak kb. 6 szobában. Az emeletre vezető lépcsőn tudtuk meg, hogy Emil Isac emlékházban helyezkedett el a cowork.

IPhone

Hangulatos lépcsőház, amely az emeletre vezet – Forrás: a szerzők.

Zsuzsa adminisztrálja a coworkot, vagyis az előkönyveléstől marketingig mindennel foglalkozik. Elmondása szerint vannak olyanok, akik heti 2–3 alkalommal járnak be dolgozni, de vannak olyanok is, akik teljes munkaidőben a coworkban robotolnak. Akadnak világjáró szakemberek, akik az interneten rákeresnek az ilyen helyekre, hogy dolgozhassanak. Akadnak olyanok is, akik csak kíváncsiságból beugranak egy pár napra, hogy kipróbálják a munkát, de még olyan is, aki csak tanulni járt oda, könyvtár helyett. Van egy érzése, egy hangulata a helynek: nem egy fix és szigorú hely, hanem tulajdonképpen teljesen laza és kreatív.

Miután körbevezetett, leültünk beszélgetni a Cluj CoWork alapítójával, Visser Robberttel. Ő egyéb projekt kapcsán került Kolozsvárra. Segítségét kérte egy holland IT cég, mely Kolozsváron akart irodát nyitni. A cég indítása és az alkalmazottak toborzásakor jött az ötlete, hogy egy ilyen jellegű közösséget alapítson Kolozsváron, habár ő még nem járt coworkban előtte.

„Hogy miért pont Kolozsvár? Nézz ki az ablakon, mondja, Hollandiában ilyenkor esik az eső és köd van, itt meg szépen süt a nap.”

Emellett megjegyezte, hogy Kolozsvár egy fejlődő piac, ahol, szerinte sok hely van különböző cégeknek fejlődni, nőni. Elmondása szerint Hollandia nem annyira liberális ebből a szempontból, mint ahogy azt az itteniek gondolnák, hanem sokkal jobban meg vannak húzva a lehetőségek határai, mint nálunk.

Vállalkozását egy fitneszteremhez hasonlítja, ahova jönnek az emberek, dolgoznak, és befizetik a tagságot. Csak az fog idejönni és tagságot fizetni, aki „mozogni” vagy, mondhatni, „mozgatni” akar.

Úgy akarta berendezni a helyet, hogy kényelmesen tudjon itt dolgozni vagy élni. így – Robbert szerint – egy másoknak is megfelelő környezetet tud ajánlani. Kolozsváron már ismerték a cowork fogalmát, így első perctől látogatták fiatal vállalkozók és szakemberek az új „irodaházat”.

Robbert több startupba is befektetett. Néhány sikerélményről is mesélt, viszont elárulta, hogy néhány közülük – a pénz-, a marketing hiány vagy egyszerűen csak a gyenge ötlet miatt – bebukott.

Amellett, hogy ez friss vállalatoknak adja meg a lehetőséget, hogy egy üde, fiatal és pezsgő környezetben nőjenek, sok más érdekes, közösség-orientált projektnek adott helyet.

Gyerekeknek is indítottak programozási tanfolyamot SuperCoders név alatt, ami mostanra már Digital Kids név alatt folytatja a kiskorúaknak az oktatást.

Dél körül betoppant Roxana is, aki egy éve költözött Kolozsvárra, de még alig volt ideje megismerni a várost – annyit dolgozik. Röviden mesélt a Simplon projektről és a nehézségekről, amelyekkel küzdenek egy ilyen projekt megvalósításában – ez főleg pénzhiány miatt van. A projekt egy olyan lehetőséget nyújt a jelentkezőknek, hogy napi 8 óra képzéssel 6 hónapon át megtanulhatnak programozni (kódolni). Ez egy új esélyt jelent bárkinek, aki nem a számára  megfelelő szakmát választotta.

Ezt a cikket ott írtuk meg, ismerkedés és beszélgetés közben. Boldogan léptünk ki az utcára, hogy kipróbálhattuk a coworkot és másoknak is csak ajánlani tudjuk mint egy kezdő vállalkozóknak való irodát.

(címlapkép forrása)

Fekete Henriett és Kovács Bálint

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed