Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A közösségi finanszírozási oldalak (crowdfunding) lassan már közhelyekké váltak az Egyesült Államokban és Európában is. Annak, aki még nem hallott ezekről, az ötlet és az alapelvek egyszerűek: ha valakinek van egy vállalkozás-, termék- vagy szolgáltatás-ötlete, de nincs elég pénze a megvalósításhoz, készít egy filmes bemutatót róla, és felteszi a crowdfunding weblapra. Ha valakinek megtetszik az ötlet, bevállalhatja, hogy előre fizet a még elő nem állított termékekért vagy szolgáltatásokért, amelyeket persze a piaci árnál valamivel olcsóbban kapja meg. Vannak különböző finanszírozási szintek a befizetett összeg függvényében különböző jutalmakkal, de nagyjából ennyi az egésznek az alapötlete.

editorial_25662_780x0_proportion

Crowdfunding milliárd $ – Forrás: www.crowdsourcing.org

Miért lenne jó, ha nálunk is lennének működő közösségi finanszírozási oldalak? Vegyük sorba:

1. Innováció: rengeteg olyan ötlet valósulna meg, amely egyébként ötlet szinten maradna megfelelő támogatás hiányában. Ez akár világszinten is versenyképes termékek vagy szolgáltatások megszületéséhez is vezethetne, hozzájárulva a teljes társadalom gazdasági fejlődéséhez.

2. Sok pénz és energia megspórlódna azáltal, hogy a nem piacképes ötleteket még embrió fázisban kiszűrné a potenciális piac, még mielőtt az ifjú titán beleölne 10–20.000 a családtól kölcsönkapott eurót egy senki által sem igényelt termékbe vagy szolgáltatásba. Ha nem jön össze a kitűzött szintű finanszírozási ígéret, akkor egyszerűen mindenki visszakapja a pénzét és a projekt le van fújva.

3. Az ilyen úton született vállalkozások sokkal stabilabb pozícióból indulhatnak több fejlődési fázist is áthidalva egy, a kezdetektől fogva kialakított piaccal.

4. Fogyasztóként sokkal jobb itthon előállított termékekhez és szolgáltatásokhoz juthatnánk. Sok esetben finanszírozási időszak alatt születnek jobbnál jobb ötletek, amelyeket a potenciális fogyasztók javasolnak és kérnek a vállalkozástól. Ebből a szempontból a koncepció minden marketinges álma.

Persze a történet nem fenékig tejfel, van egy negatív oldala is, amit tudomásul kell venni, és a lehető legjobban kell kezelni, ez pedig az, hogy nem minden megfinanszírozott termék vagy szolgáltatás készül el a bevállalt időre, és egyesek a kezdeti finanszírozás ellenére is megbuknak.

o-CROWDFUNDING-facebook

A kulcs a közösségben van – Forrás: www.huffingtonpost.com

Miért nem lesz sajnos egyhamar jól működő erdélyi vagy romániai közösségi finanszírozási oldal?

1. A törvényes keret hiánya miatt. Ez az első és legfontosabb probléma, amely miatt az a néhány romániai kezdeményezés is csak kerülgeti a lényeget, mint macska a forró kását. Egy jó erre vonatkozó törvényes keret tisztázná a fogalmakat, a szerepköröket, lehetővé tenné a csalások megelőzését és hatékony büntetését, ami nélkül soha nem lesz komoly crowdfunding platform Erdélyben vagy Romániában.

2. A társadalomban uralkodó általános bizalmatlanság miatt. Ha nem tévedek, a KPMG készített néhány évvel ezelőtt erről egy kelet-európai felmérést, amelyből kiderült, hogy az emberek 80 százaléka azt hiszi, hogy ha valaki talál egy pénztárcát az úton, megtartja magának. Ugyanakkor 80% azt állítja, hogy ha ő találna egy pénztárcát, biztos, hogy visszaadná a jogos tulajdonosának.

3. Amiatt, hogy a vállalkozással kapcsolatos mentalitásunk eléggé hiányos. A vállalkozások, különösen a kis- és közepesek, a legtöbbször egy sorozatos próba / bukta / talpra állás / újratervezés folyamaton mennek keresztül. Ez a tény az angolszász országok mentalitásában, úgy tűnik, hogy elfogadottabb, mint nálunk. Ezzel szemben itt, ha vállalkozik az ember és nem sikerül elsőből, hát itt a világvége, ő egy totál lúzer. Ha ez a hozzáállás nem fog változni a fiatalok körében, akkor lehet egy tökéletes törvényi háttere a dolognak, nem lesznek projektek a buktától való félelem miatt.

Végezetül, remélem, hogy nem lesz igazam, és a közeljövőben társadalmunk képes lesz a fent említett három fő akadályon sikeresen túltennie magát, ennek eredményeképpen pedig majd sikeresen ki fogjuk használni a crowdfunding gazdaságfelvirágoztató potenciálját.

 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed