Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A foci és a politika mellett a reklám és a branding azon területek közé tartoznak, amelyekhez a vezérigazgatótól a titkárnőig mindenki ért. Egyrészt ez annak következménye, hogy rengeteg ingyenes anyag érhető el az interneten, másrészt, hogy a reklámozás, branding tevékenységek hosszú távú befektetéseknek számítanak, amelyek eredménye – abban a szerencsés esetben, ha mérik is ezeket, 1–2 év után jelentkeznek.

Az nem kérdés, hogy reklámozni fontos, ha szeretnénk, hogy vállalkozásunk sikeresen piacon maradjon és fejlődjön, de nézzük meg miért is reklámoznak a vállalkozók manapság? Sokan azért teszik, mert mindenki ezt csinálja, vagy mert a valós vagy vélt konkurencia épp egy kampányt indított, de a legtöbben azért, hogy ügyfeleket szerezzenek.

Ezzel szemben a legtöbb olyan vállalkozó, aki nem reklámoz, azzal érvel, hogy „elég kliensünk van, mi értelme lenne reklámozni, hiszen úgysem tudnánk további ügyfeleket kiszolgálni?” E mögött a kijelentés mögött az a tévhit áll, hogy minden ügyfél egyforma, viszont ahhoz, hogy valóban jól fejlődjön egy vállalkozás, ügyfelei között is meg kell különböztetnie nagyon jókat, jókat, elfogadhatóakat, és a konkurenciához küldendő ügyfeleket.

reklam3

Mit és kinek közöljünk – Forrás: www.corumgazicaddesi.com

kellene reklámozzunk, hogy legyenek ügyfeleink, hanem azért, hogy jó ügyfeleink legyenek. A piacon lévő potenciális vásárlók közül azokat kell megszereznünk, akik számunkra jó ügyfelek. A jó ügyfeleknek maximális hozzáadott értéket tudunk nyújtani, amit ők érzékelnek, igénybe vesznek és hajlandóak egy korrekt árat is fizetni érte, mégpedig a megegyezett időben. Magyarán, egy sikeres cégnek meg kell, hogy legyen az a lehetősége, hogy válogasson az ügyfelei között, és ezt a luxust a kiváló termék előállítása mellett csak jó marketing stratégiával és hatékony kommunikációval lehet elérni.

Azok a vállalkozások, amelyek eljutnak arra a szintre, hogy jó ügyfelekért és nem csak egyszerűen ügyfelekért reklámoznak, természetszerűen indulnak el egy fejlődési útvonalon, amelyen nyilvánvalóvá válik, hogy pontosan kell ismerni a jó ügyfél profilját, stílusát, fogyasztási szokásait, információszerzési forrásait és módszereit.

Ciotlaus Pál

(megjelent az Igen, tessék! közösségi havilap augusztusi számában)

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed