Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1989 és 2014 között egy kifejezetten nem produktív periódusát élte a városfejlesztés Kolozsváron. Ha volt is olyan, hogy városfejlesztés. Nem voltak új utak, nem volt stratégia az infrastruktúrára nézve. Határvonalat képez az urbanizáció szempontjából a 2014-es év, amikor elfogadták a 40 éves Általános Városrendezési Tervet. Most már nem építkezhet mindenki ott, ahol akar és ez így van rendjén. Az építőmérnökök a tervek elkészítésekor figyelembe vették, hogy a következő 20 évben mivel fognak utazni az emberek: azaz mekkora lesz a reptér kihasználtsága vagy éppen milyen szerepe lesz a vonatnak a helyi közlekedésben. Lássuk, mivel kecsegtetnek az építészek.

Amilyen a település, olyan a közösség. Kolozsvár is kaotikus, a városrendezés pedig megpróbál mindenkinek kedvére tenni, a meglévő utcákat és tereket, parkokat ahhoz igyekeznek igazítani, hogy a jövőben milyen környezetben szeretnének élni az lakosok. Akik madárcsicsergést szeretnének hallgatni, azok kiülhessenek egy nyugodt Szamos-menti padra, akik sétálni szeretnének nagyokat a központban, azoknak nagyobb helyváltoztatási teret kívánnak létrehozni (autók kiszorításával a központból), akik biciklire/rollerre szeretnének ülni A-pontból B-pontba menet, azoknak pedig kiépített bicikliút-hálózatot próbálnak megalkotni. Mi több, akiknek halászni van kedvük, azoknak egy kijelölt szakaszt terveznének a folyó mentén és akik fürödni akarnak, azoknak strandot építenének.

 

Ez az átváltozása Kolozsvárnak a mobilitás átalakulását is maga után vonja, itt javasoltak a következők: a helyiérdekű vasútvonalak használata a helyi és a közeli falvak lakói számára egyaránt. Továbbá, az autók mérsékelt használatára receptként Bécs hozható fel, ahol a lakosság ⅓-ának van csak saját autója, bár Kolozsváron a metró, mint megoldás, nem is 40, hanem inkább 50 év múlva kerülhet szóba csupán. Ki gondolta volna ezelőtt 25 évvel, hogy 2017-re két millió utasa lesz a kolozsvári reptérnek? Senki, most pedig bővítési intézkedésekre van szükség. Bár óriási hangszennyezés a városnak a repülőtér, a kérdés ebben az esetben a következő: mi lesz az apahidai terelőúttal? Felszedésre kerül, vagy a Szamos-mentét vezetjük másfelé?

 

A településrendezési tervek közé tartoznak még a parkolóházak, irodanegyedek, földalatti szeméttárolók és az autókörgyűrű létrehozása egyaránt. A parkolóházak, irodanegyedek esetén a város határa lenne kijelölve mint alkalmas terület, ez a feltétel Szászfenes felől nézve egyszerűen teljesül, viszont Kisbács szemszögéből már a városhoz közelebb helyezkedne el. Ne feledjük el ugyanakkor, hogy a központban, a Házsongárdi temető aljában is épül egy parkolóház. Ha statisztikailag is megnő a rollerezők és biciklizők száma Kolozsváron, akkor parkolókat, tárolókat és töltőhelyeket kell majd építeni. Manapság egy éppen épülő ingatlan esetében azt is bele kell számítani a tervezésbe, hogy parkoló- illetve tárolóhelyet is kell teremteni a környezetet kevésbé szennyező utazási eszközöknek: egy lakrészre egy biciklinyi helyet kell számolni, 60 lakrészes tömbháznál ez már 60 férőhelyes bicikliparkolót jelent. A másik fontos dolog, hogy egy nagyobb épületnél a szeméttároló már föld alatt kell legyen, hiába viszi fel az árakat ez a tény Kolozsváron, de a városnak erre már szüksége van.

 

Végül, de nem utolsó sorban, annál érdekesebb településrendezési terv az esetleges aquapark koncepciójának megvalósítása lehet Kolozsváron. A terület kiválasztásánál fontos szerepet játszhat, hogy ne legyen a központban, ne az értékes zöld területből használjunk el egy nagyobb darabot, hanem valahol kint legyen, körülbelül a repülőtér távolságban.

 

Ugyanakkor, Kolozsvár Önkormányzata várja az energikus vállalkozókat: folyamatosan hirdetnek meg olyan ötletpályázatokat, amelyek közterek átstrukturálására vonatkoznak, főként fiatal szakembereknek címezve, így például a Farkas utca átalakításával kapcsolatban is várnak projektötleteket.  

 

Persze, a beszélgetés végén újra előjött: körgyűrű, körgyűrű, de hova is, de hogyan is, de miből is? Kiderül útközben! – válaszják a szakembrek.

 

2014, csak előre, 2054,  futunk elődbe!

 
Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed