Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bár a Szenátus és a Képviselők Háza is megszavazta a törvény eltörlését, amíg ez nem jelenik meg a Hivatalos Közlönyben, a borravaló adózandó, sőt a Pénzügy által kiadott közlemény szerint az alábbiak tekinthetőek hivatalos információnak.

A 8/2015-ös Sürgősségi Kormányrendelet által módosult a 28/1999-es Sürgősségi Kormányrendelet, amely a gazdasági szereplők pénztárgép használati kötelezettségeit szabályozza. Pontosabban bevezetésre került a borravaló fogalma, ennek pontos meghatározása: “bármely a vásárló által az áru értékén felül, szabad akaratból adott/hagyott pénzösszeg beleértve az el nem vett visszajáró összeget is”. A borravalóra köteles a kedvezményezett külön pénztárbizonylatot kibocsájtani.

Forrás: www.erdely

Borravalót most még mindig leszámlázzák? – Forrás: www.erdely.ma

A borravalóból származó jövedelem két lehetséges módon kezelhető:

  1. Amennyiben a vállalat megtartja az ebből származó összegeket, akkor:

– a „Más jövedelmek” számlára köteles bevezetni az ebből származó összegeket

– 24%-os ÁFA kötelezettséget kell számolni rá

  1. Amennyiben a vállalat tovább osztja az alkalmazottaknak, akkor:

– a „Más jövedelmek” számlára köteles bevezetni az ebből származó összegeket

– NEM ÁFA köteles az ebből származó összeg

– A magánszemélyeknek a borravalóból származó összege adózandó jövedelemnek számítanak, a visszatartott adó a végleges 16%, és nem járulékköteles az összeg. Az adót az alkalmazó köteles visszatartani és a következő hónap 25-ig bevallani és befizetni.

A megszavazott formában az új törvény törli nem csak a borravalóra, hanem a készpénz nyilvántartási regiszterre vonatkozó előírásokat is.

Szerző: Vásárhely Zsuzsa, RMKT Könyvelői Klub vezetője 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed