Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A Szexi közgazdaságtan című konferenciára a RIF által megalkotott minikonferencia-sorozaton belül került sor november 29-én Kolozsváron, a RIF, a Mikó Imre és a Rajk László szakkollégiumok közös szervezésében. A konferencia a magyarországi Rajk László Szakkollégium által elindított kezdeményezés mintájára épült. Mondhatni, most debütált Erdélyben.

Az egynapos rendezvény már a nevével felkeltette az emberek figyelmét, az érdeklődést pedig az előadók és az általuk bemutatott témák is növelték. Összesen 10 előadást hallgathattunk meg 10 különböző témában, meghatározó egyéniségektől.

A konferencia Szécsi Kálmán, RMKT elnök köszöntőjével indult, őt követte Nagy Henrietta jelenlegi RIF elnök, továbbá Ilyés Ágnes a Mikó Imre szakkollégium részéről. A kört Szőcs Endre zárta, aki a Thinkonomy.ro, mint az RMKT és RIF közös projektjének, illetve ötletének megszületéséről beszélt. A projektről többet megtudhatsz az említett honlapon.

Szécsi Kálmán

Szécsi Kálmán – RMKT elnök, fotó: Bethlendi Tamás

Az előadásokat Zulik Ákos, a Szexi Közgazdaságtan mozgalom alapítója kezdte. Elmesélte az alapötlet teremtéstörténetét, illetve megtudhattuk, hogy a mozgalom legfőbb célja a közgazdaságtan képviselete és érdekes tálalása, illetve a párbeszédek elősegítése.

Dr. Svéhlik Csaba igencsak érdekes témát tett az asztalra. Napjainkban már közhely és gyakran vita tárgyát képezi a szexualitás és az erotika alkalmazása a különböző reklámokban. Az előadó a nőiesség, erotika, szexualitás szerepéről beszélt a gépkocsireklámok történetében. Szerinte az autóiparra erőteljes koncentráció jellemző, és a felszabadult erőforrásokat a márkaépítésre, illetve a vevőszolgálatra építik a különböző márkák képviselői. Hogy mit lehet kezdeni a nőkkel a reklámkampányokban? Mint kiderült, a hölgyeket már az 1912-es években is szerepeltették. A leggyakrabban mint családanya, igényesség, elegancia, család-összetartó erő asszociációkat, értékeket kapcsolták hozzájuk. Napjainkban a reklámok pedig egyre provokatívabbak. Ez főképp annak is köszönhető, hogy az emberek ingerküszöbe jóval magasabban van, mint mondjuk az 50-es években.

Dr. Svéhlik Csaba

Dr. Svéhlik Csaba

Mukul Pal, az Indiából származó szakember, az Orpheus Risk Management Indices alapítója, angol nyelvű előadásában a Schumpeter féle üzleti ciklusokról beszélt. Kiemelte az adatok fontosságát, amelyek segítenek a megfelelő döntések meghozatalában. Szerinte nem géniusznak vagy csodagyereknek kell lennie az embernek, hanem meg kell értenie a gazdaság ciklikusságát, a trendek ismétlődését. Ezek megértése alapozza meg egy-egy ötlet sikerességét.

Mukul Pal

Mukul Pal

Dr. Szász Levente dinamikus stílusban mutatta be nekünk az ellátási láncok szerepét a gazdaságban. Két nagyon érdekes kérdést járt körül előadásában: hogyan íródik a termékek története, illetve hogyan válnak ezek a termékek nemzetközivé? A Coca-Cola példáján keresztül ismerhettük meg, hogy bár az előállítási ár négyezerszeresét fizetjük meg gyakran a termékeken, a gyártók koránt sem nyernek rajtuk ennyit. Globálisan szét szórt folyamatokról beszélhetünk.

Dr. Szász Levente

Dr. Szász Levente

Kósa András László a kulturális örökség, kulturális turizmus fellendülését, ennek most tapasztalt hatásait szemléltette. A gazdaság és a kultúra értékalapú viszonyrendszerben van. Szerinte a kultúra kiváló terepe az új gazdasági fejlesztések kipróbálásának. Továbbá nagyon szoros kapcsolat figyelhető meg a kultúrális termelés és a gazdasági helyzet között.

Ambrus Tibor szerint a tudás nem korfüggő, a munka és család összhangját meg kell tudni teremteni. Ez a család és a szervezet kultúrájától is függ, a munkahelyen is és családon belül is folytonosan meg kell tudni újulni. Érdekes párhuzamot vont a családok és vállalkozások között. Mindkét intézményben egyformán fontos, hogy legyen lehetőség az önmegvalósításra, legyenek közös programok, célok és értékek.

Ambrus Tibor

Ambrus Tibor

Szécsi Kálmán a bankszektor társadalomban betöltött szerepéről beszélt. Szerinte ennek a területnek meg kell újulnia, új értékajánlatokat kell megfogalmaznia, illetve folyamatosan optimalizálnia, alakítania a banki szolgáltatásokat a különböző generációkra. Lassan az Y generáció igényei határozzák meg a banki szolgáltatásokat. A román piacon is jelentős változás figyelhető meg. A bankoknak szakosodniuk kell a célcsoportjaik függvényében. Jó példa erre a Banca Transilvania, akik főképp a Kis- és Középvállalkozásokra fókuszálnak.

Szabó Róberttől megtudhattuk, hogyan tudjuk megtakarításainkat jövedelmező részvényekké alakítani. Nagyon fontos, hogy jó befektetési stratégiát válasszunk. Nem az a lényeg, hogy mikor vásárolunk, hanem hogy mikor adunk el egy részvényt.

Mi a szexi abban, ami most körülöttünk történik? Az utóbbi 30 évben elvesztettük az állatvilág összállományának 53%-át. Továbbá évente 1,4 milliárd hektáron termeljük meg azt az élelmiszert, amit eldobunk. Nem a sok emberrel van a probléma, hanem a fogyasztási szokásainkkal. Mennyire gondoljuk át a fogyasztói stratégiánkat? Ezekkel a kérdésekkel indította előadását Csibi Magor, a WWF Románia programigazgatója. Szerinte az a gond, hogy a közérdek lemarad, és csupán a gazdaság marad a figyelem középpontjában. Abban a pillanatban, amikor kiesik a közösség, mindenki elkezd magának gyűjteni. Azonban a gazdaság nem szabad, hogy a környezet rovására dolgozzon.

Csibi Magor

Csibi Magor

Ki nem hallott a Grumpy Cat on-line jelenségről? Egy egyszerű macska, amely vírusszerűen terjedt, és még mindig népszerű az interneten. Még a kereskedelem is ráépül. Még saját műsora is van! Jogosan tehetjük fel a kérdést: mi is történik? Ha egy cica ekkora sikert ér el, akkor mit is csináljon mondjuk a média? Sas István szerint mindennek az internet az oka. A világháló pedig átalakítja a gondolkodásunkat, az emberek közti kapcsolatokat, interakciókat, illetve életmódunkat. Napjainkban a fogyasztók szerves részei a marketing vagy reklám tevékenységeknek. A fogyasztók részvétele nélkül nem lehet semmiféle marketinget csinálni. A változás létrehozott egy újfajta fogyasztót, a prosumer-t. Ők azok akik fogyasztják is, de részt is vállalnak a marketing tervezésében és a termékek értékesítésében. Az előadás végén pedig megismerhettük a marketing új ABC-jét: A mint adni, B mint bevonni, C mint célozni.

Sas István

Sas István

Összességében el lehet mondani, hogy a színvonalas szervezésnek és a meghívott lelkes előadóknak köszönhetően a résztvevő fiatal közgazdászoknak, vállalkozóknak és érdeklődőknek szakmailag hasznos napot jelentett a rendezvény. Nemcsak azért, mert több aktuális társadalmi és gazdasági jelenség is megismerésre, megtárgyalásra került, hanem azért is, mert rengeteg új emberrel lehetett megismerkedni és kapcsolatot kiépíteni.

Csoportkép

Csoportkép

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed