Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bálint tegnapelőtti cikkére reagálva: a napokban rátaláltunk a cash-it.xyz honlapra is, amely bevallásos alapon gyűjti össze a román IT-szektorban dolgozók fizetéseit. Az átlag romániai munkavállaló szívéhez kaphat, amikor meglátja, hogy egy 6-8 éves tapasztalattal rendelkező programozó nettó fizetése simán üti a 3000 eurót. Ugyanakkor megfigyelhetjük azt is, hogy a fizetések viszonylag hamar plafonizálódnak az IT szektorban, hiszen egy 6 év és egy 10 év tapasztalattal rendelkező nettója között gyakorlatilag nincs különbség.

A vállalkozók persze azt mondhatják majd erre, hogy a honlapon található adatok irreálisan magasak, hiszen bárkit bármit beírhat. És igen, ha valaki jövő héten egy szoftverfejlesztői állásinterjúra megy az XY céghez, akkor valószínűleg beír egy-két magas keresetet az adott vállalkozóhoz. Persze, az IT szektor extrém munkaerővadászatából kiindulva, a HR-esek várhatóan majd lefele tornásszák a konkurensek adatsorait. Feltételezhetjük, hogy ezt kölcsönösen teszik és így mindenhol lesznek irreálisan kis ajánlatok is.

Mivel mind felfele, mind lefele várhatóak irreális adatok, ezért hosszú távon nagyobb adatbázissal a reálisnál nagyobb szórással, de az átlagokat nézve elég jó becsléseket kaphatunk. Ekképpen a honlap transzparenciát teremthet és hasznosnak bizonyulhat az IT&C szektor pályakezdői számára.

Erdélyi magyarként egyelőre nyugodt szívvel oszthatjuk és kommentelhetjük a CashIT adatsorait, hiszen egyelőre nincsenek az erdélyi magyar IT&C vállalkozásokra vonatkozó fizetések a honlapon.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed