Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avagy prémium termék vagy a több ezredik gagyi a piacon? Az esetek nagy többségében nem a termék minősége a döntő, sokkal inkább az ára dönti el azt, hogy a vásárlóközönség melyik kategóriába sorolja.

Saját tapasztalatból tudom, mennyire fontos az, hogy egy adott terméknek megfelelően lőjük be az árát. Számításba kell venni ugye azt, hogy mennyiért tudjuk beszerezni, a konkurenseink milyen árat használnak, és természetesen azt is, hogy mekkora profitot szeretnénk elérni. Laikus szemmel, azt hinné az ember, ez mind elég ahhoz, hogy egy piacképes árat képezzünk. De ott van még egy faktor, a célközönség. Ez első ránézésre nem tűnik nagy problémának. Egyszerű a helyzet, tehetősebb célcsoportnak magasabb ár, kevésbé tehetősöknek pedig alacsonyabb ár. „Prémiumot a gazdagnak”, „olcsót a csórónak”. Egyszerű, mint az egyszer egy.

De mi van abban az esetben, ha az értékesítendő termék mind a két célcsoportot tökéletesen ki tuja elégíteni? A minősége kitűnő, az ára pedig alacsony. Hangzásra sem rossz: „Minőség olcsón”. Na igen, csak hogy ezt a kutya sem hiszi el. A szegényebb „kliens” jobb esetben ennek hallatán örül, vagy mindegy neki, mert úgy is csak az érdekli, hogy olcsó legyen. A tehetősebb pedig csak szkeptikus, ha szerencséd van, vagy az alacsony ár hallatán kacag egyet, és arra sem veszi a fáradságok, hogy kipróbálja.

Az emberek döntő többsége az alacsony árhoz rossz minőséget társit: „Ami olcsó, az olyan is”. Az esetek nagy többségében sajnos ez így is van. De vannak kivételek. Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan tehetjük kívánatossá a termékünket mindenki számára?

Megszabjuk a termékünknek a lehető legmagasabb árat, és a helyzetnek megfelelően engedünk vagy nem az árból. Így te a lehető legmagasabb profitot realizálhatod az adott termékeden, és a kliensed is elégedett, mert kapott tőled engedményt.

– És pikk-pakk, így lett a felsőközép-kategóriás terméked egyszerre prémium és olcsó, azonban jó minőségű.

A bejegyzés szerzője: Bandy Immanuel

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed