Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kolozsvárt is egyre inkább eléri a fővárosokban észlelhető sharing economy fogyasztási trend,  azaz a megosztáson alapuló  gazdaság.  A sharingeconomy.hu szerint a közösségi gazdaság struktúrái egyaránt lehetnek profitorientáltak vagy non-profitak, valamint építkezhetnek cserekereskedelemre és közösségi termelésre is.

Az üzleti modell a 2000-es évek közepén kezdett feltűnni, amikor az információalapú közösségek már annyira megerősödtek, hogy alternatívát kínálhattak az  „individuális birtoklás” tragédiájára.

Budapest az utóbbi hónapokban Airbnb-lázban ég, mostanában sokan akarnak rövig távú lakáskiadással foglalkozni a magyar fővárosban. A hvg.hu szerint Budapesten már közel ötezer Airbnb-ajánlat érhető el, ugyanakkor Kolozsváron a város méretéhez képest elég kevés, itt jelenleg kétszáz alatt van az ajánlatok száma. Legutóbb az Untold próbálkozott hasonlókkal: a fesztivál honlapjának egyik füle a kolozsvári lakástulajdonosokat és a fesztiválozókat kívánt összekötni.

Az Uber ötlete a drága taxizást akarja kiváltani, a vállalkozás mobilapplikációja valós időben kapcsolja össze az önkéntes autósokat és az utazni vágyokat, már Budapesten és Bukarestben is. A magyar fővárosban már a szomszéd utcában is vacsorázhatunk a Yummber közösségi applikációjának köszönhetően.

Az üzleti modell sajátja, hogy a kifizetés soha nem direktben történik a vásárló és a szolgáltató között, hanem mindig az összekötő bonyolítja a pénzforgalmat. Az ötletgazda is nyereséghez jut, hiszen így tranzakciós díjat számol fel és az esetleges félreértések esetén a tranzakciók is visszakereshetőek.

Erdélyben leginkább a stoppolás terjedt el a közösségi üzlettípusok közül. Kolozsváron júniusban megjelent egy ingyenesen letölthető és használható, autók megosztását segíteni kívánó applikáció, a Terminal. Kíváncsian várom, meddig jutnak vele, mert habár létezik erre specializálódott weblap (stoppoljonline.ro) is, a sofőrök és az utasok egyelőre az erre létrehozott, tematikus Facebook-csoportokat is használják.

(megjelent az Igen, tessék! közösségi havilap szeptemberi számában)

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed