Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Untitled-1Több évtizeden keresztül hiányzott a romániai oktatási rendszerből minden szinten az anyanyelvű szakmai oktatás a nemzeti kisebbségek számára. Generációk sora nőtt fel úgy, hogy tanult szakmájuknak megfelelő szakmai kifejezéseket anyanyelvükön nem, vagy hiányosan ismerték. A 2000-ben elfogadott tanügyi törvény ezt próbálta orvosolni és elismeréssel kell szólni arról a határozatról mely révén a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban 2000 szeptemberében beindította  a magyar nyelvű közgazdasági osztályt. Ez az osztályközösség az akkori szaktanárnő irányításával jelentette meg 2001-ben a KözMag első száma, és azóta a magazin szerkesztői tudatosan törekedtek arra, hogy alakítsák, fejlesszék az erdélyi magyarok, főképp a fiatal generáció gazdasági kultúráját.

2008- ban az RMKT val való közreműködés egy új fejezetet jelentett a magazin életében, hatékonyabbá tette a lapot célkitűzése megvalósításában és még inkább megfeleltette azoknak az igényeknek, amelyeket egy gazdaság-centrikus társadalom elvár egy szakfolyóirattól.

Célunk mindvégig az volt, hogy egy gyakorlati, közérdekű gazdasági  kérdésekkel  foglalkozó magazint működtessünk, mely azokhoz a fiatalokhoz szól, akik érdekeltek gazdasági kérdésekben és szeretnének anyanyelvükön naprakész gazdasági információkat kapni, továbbá azokhoz a vállalkozókhoz, akik gyakorlati kérdéseikre keresnek választ, végső soron pedig, mindazoknak, akik a gazdaság különböző területéről szeretnének minél több információt elsajátítani.

A magazin ez idők során elnyerte a Kolozs megyei tanfelügyelőség által szervezett középiskolás újságok megyei versenyének első helyezését, majd  a szerkesztőség 2003- ban megalapította a Berde Áron díjat, mely Erdély legnagyobb közgazdászának nevét viseli.

A Berde Áron díj mellett, 2009 tól szintén ballagás alkalmával az Apáczai Csere János Líceumban, ahol mai napig is sikeresen működik a magyar nyelvű gazdasági szakosztály, átadásra kerül a  KözMag díj, melyben olyan diákok részesülnek akik kiváló gazdasági tudással, példás szervezőképességgel rendelkeznek.

2010 től a szerkesztőség kezdeményezése révén évente rendszeresen megszervezésre kerül a KözMag-Rif tábort Torockón, mely évente összegyűjti az erdélyi magyar gazdasági érdekeltséggel rendelkező fiatal egyetemistákat akik élőben neves szakmai személyiségek előadásai, workshopai réven ismerhetik meg a legújabb gazdasági irányzatokat.

Az eltelt 13 év során 33 szerkesztővel közreműködtünk, a 31 megjelent lapszám és két antológia révén 2025 nyomtatott oldallal, 711 magyar nyelvű gazdasági szakírással álltunk olvasóink elé, melyek több mint 250 szerző tollából származott. 2011 ben indítottuk el működő webportálunkat, a www.kozmag.ro-t  ahol naprakész információkkal a kor igényeinek megfelelve sokkal hatékonyabban tudtuk kielégíteni olvasóink igényeit.

A szerkesztőség nevében köszönöm az eddigi segítséget minden munkatársnak, támogatónak, szerzőnek, a Brassai Sámuel Elméleti Líceum,  RMKT illetve Riff vezetőségének, akik nélkül nem sikerült volna megteremteni és fenntartani több mint tíz éven keresztül az ország első és egyedi magyar nyelvű gazdasági témával foglalkozó közérdekű magazinját.

Most ismét egy újítás előtt állunk, mely a kornak megfelelően próbálja az említett szellemiséget és célkitűzést a lehető leghatékonyabb módszerrel és szaktudással továbbítani olvasóinknak. Ehhez kívánok sok sikert és tanácsként gróf Széchenyi Istvántól származó mottónkat idézném: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen!”

drd. Plesa Róbert- főszerkesztő

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed