Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kortárs geoökonómiai kérdések – A Nabucco és a Déli Áramlat hatásai

A Nabucco gázvezeték amerikai tervezésű európai befektetés. Az ötlet hivatalosan 2002-ben született meg annak érdekében, hogy csökkentse az Európai Unió energiafüggését Oroszországtól. Tervezett építése 2011-ben kezdődött volna meg, és 2014-ben került volna átadásra. Jelen pillanatban a Nabucco West nevű, részleteiben módosított terv van érvényben, de építése ennek sem kezdődött meg.

Nabucco1

A Nabbuco tervezett vonala – Forrás: www.eegas.com

Az eredeti tervek szerint az Azerbajdzsánban található Shah Deniz-i lelőhely látná el elsősorban a vezetéket földgázzal, de mivel a gázmező üzemeltetői a Transzadriai csővezeték projektbe szálltak be, ez az opció jelen pillanatban esett. Más forrásokat Türkmenisztán, Irak, esetleg Kazahsztán vagy Irán nyersanyagforrásai jelentenének. Egyiptomi szándék is volt a csatlakozásra. Szó volt még a fekete-tengeri földgázkincs bekapcsolására is, de jelen pillanatig ez irányban nem történtek lépések.

A koordinálás céljából egy külön céget, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-t alapították meg még 2002-ben, Bécsben. Részvényesei a Nabuccoban szerepet vállaló társaságok: OMV (Ausztria), MOL (Magyarország), Transgaz (Románia), BEH (Bulgária), Boas (Törökország). Magyarországon később a MOL a Földgázszállító ZRT-nek adta át részvényeit, az OMV-től francia befektetők vásároltak részvényeket, és a PGNiG lengyel vállalat is érdekelt. Egy német vállalat, az RWE, habár alapító tag volt, 2013-ban eladta részvényeit az OMV-nek.

A Nabuccóban rejlő potenciált jól illusztrálja, hogy 2010-ben az Abu Dzabiban székelő befektetési alap, az IPIC is érdeklődött a részvényessé válásról. A kezdeti tervek évi 10 milliárd köbméter gáz szállításáról szólnak, ami az évek során az évi akár 23 milliárd köbmétert is elérheti. Habár hivatalosan sem az Amerikai Egyesült Államok, sem az Európai Unió központi szervei nem vettek részt a projektben, az Unió 2009-ben aránylag komoly összeget (250 millió eurót) nyújtott a Nabucco projektnek. Az Európai Fejlesztési Bank is hajlandónak mutatkozott az építési költségek 25%-a finanszírozására, amennyiben kormányközi megállapodás támogatásával megkezdődott volna maga az építés. Ez azonban, amint látni fogjuk, objektív okokból nem valósult meg.

nabucco_gas_pipeline_projec

Tervek és ütemezés – Forrás: www.registan.net

A Nabucco melletti fő érvek:

  • Az amerikai tőke és katonai erő jóindulatának biztosítása.
  • Európa gázellátása diverzifikálódna, az orosz függés enyhülne.
  • A Kaukázus, Közép-Ázsia és egyes arab országok gazdaságilag közelebb kerülnének Európához, és ez politikai lehetőségeket is magában rejt.
  • Elmélyítené a regionális gazdasági együttműködést.

Ugyanakkor komoly akadályok is léteznek, amelyek jelen pillanatban kompromittálják a Nabucco West megépülését:

  • regionális villongások, terrorveszély
  • a projektben kulcsszerepet játszó vállalatok és politikusok kihátrálása
  • Az alternatívák sokasága. Jelenleg a Nabucco West rövidtávú megépülése azon bukik, hogy a Shah Denizi kitermelést működtető vállalat a TAP (Transzadriai csővezeték) ellátása mellett döntött.

 

A cikk folytása jövő csütörtökön jelenik meg a Thinkonomy.ro gondozásában.

A cikk szerzői:
BALOG BETTINA-BIANKA – Msc, hallgató, Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Földrajz Kar, Magyar Földrajz Intézet, Turizmus és területfejlesztés szak, email: balogbettina@yahoo.com
LAKATOS ARTUR-LORÁND – PhD, történész, közgazdász, A Román Tudományos Akadémia kolozsvári fiókjának munkatársa, a TE-206-os kutatói szerződés keretében, email: lakatos_artur_lorand@yahoo.com
NAGY EGON-ZSOLT -PhD, adjunktus,Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Földrajz Kar, Magyar Földrajz Intézet e-mail: enagy@geografie.ubbcluj.ro

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed