Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Létezik kapcsolat a divattervezés és a képzőművészet között? Hogyan állja meg egy festmény egy ruha mellett a helyét és így fordítva? Erre a kérdésre az ArtWise alapítói és Kiss Gyöngyvér divattervező adott kimerítő választ, melyet képekkel is alátámasztottak. Az ArtWise képviselői kihangsúlyozták, hogy céljaik közé tartozik az, hogy mindenki valamilyen szinten találja meg a számára megfelelőt náluk a divat világában. Feladatuknak tekintik a művészek segítését oly módon, hogy a munkájukból tudjanak megélni. Továbbá Kiss Gyöngyvér feltárta a lényeges különbségeket egy installáció, illetve egy divattervező által létrehozott produktum között.

Ebben a felfogásban a művészet is egy szükségletként jelenik meg, csakúgy, mint a divat a mindennapokban, éppen ezért hozható a kettő összefüggésbe. Az ArtWise fontosnak tartja elkísérni a művészeket az útjukon, hogy majd egyre több profival lehessen találkozni és együttműködni. A következőkben szeretnének egyre többet foglalkozni a művészet és divat kapcsolatával, éppen ezért már létrehoztak egy olyan kiállítást a Kolozsvári Magyar Napok alatt, ahol egy ruha meg egy festmény volt egymás mellé kiállítva, amelyek egy párt alkottak. Ezt a kezdeményezést szeretnék folytatni egyre különlegesebb és egyedibb projektekkel.

Kiss Gyöngyvér a divattervezést tekinti a hivatásának, mert elmondása szerint ez tölti ki teljesen az életét, amit munkássága és háttértudása meggyőzően bizonyított.

Egy ruhakreációnak ugyanolyan ergonómiai törvényeknek kell megfelelnie, mint egy festménynek. De nem lesz valakiből festő csak azért, mert festészeti alapanyagokkal dolgozik. Ugyanúgy, ami nem felel meg a divattervezői követelményeknek, azokat a produktumokat csak installációnak lehet emlegetni. Tehát egy kreáció hordható és testreszabott kell, hogy legyen, vagyis be kell töltenie a gyakorlati funkciót is.

A divattervezés szépsége a komplexitásban és formák által közölt üzenetekben rejlik. A kreativitás világa határtalan, éppen ezért fér meg annyira jól egymás mellett a divattervezés és a képzőművészet.

Máthé Krisztina

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed