Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Országunkban már néhány éve bevezették a debütáló Kft. (azaz, societate cu răspundere limitată – debutant, röviden SRL-D) jogi formát az üzleti világban debütálóknak, életkortól függetlenül. Az egyetlen feltétele egy SRL-D típusú cég beiratásának az, hogy a cégben szerepelő tagok ne legyenek (és sosem voltak) társtulajdonosok vagy részvényesek egy másik cégben. A debütáló üzletember ezáltal megspórolhatja a cég bejegyzési költségeit, illetve társadalombiztosítási engedményeknek örvendhet nem több, mint 4 alkalmazott számára a cég indításától 3 évig. Emellett, ha több, mint két alkalmazottja van a kezdő vállalkozásnak akkor csak 1% jövedelmi adót kell fizetnie.

Az állam ezen a programon keresztül próbálja bíztatni a polgárokat, hogy cégeket indítsanak és ezekben minél több embert is alkalmazzanak. A programhoz kötöttek egy finanszírozási sémát is, amelyen keresztül a debütáló vállalkozó akár egy 10.000 euró összegű támogatásban is részesülhet, egy ugyanakkora összegű önrész mellett. Akik csak egyszerűen hitelt akarnak felvenni a vállalat elindításához, azok számára egy garanciaprogramot is futtatnak, amellyel egy 80.000 euróig terjedő hitelgaranciát biztosítanak. A debütáló vállalkozó ingyen tanácsadásban is részesülhet az erre szakosodott hivatalokban. Kolozsváron a Nagy (Horea) utca 13. szám alatt levő területi hivatalnál (OTIMMC) igényelhető a szolgáltatás.

A kiemelkedő vállalkozói kedvnek köszönhetően 2015-ben Kolozs megyében alapították a legtöbb debütáló kft-t, megelőzve a fővárost is.

Ezzel párhuzamosan a már létrehozott, de még fejlődésben levő vállalkozásokat is különböző finanszírozási sémákkal siet támogatni az állam. Megemlítendő ezek közül a női vállalkozókat támogató program, a termékek és szolgáltatások piacát fejlesztő program, az úgynevezett mikroiparosítási program, vagy a vidéki kis- és középvállalkozások fejlesztésére irányuló program. És még nem is kezdtünk el beszélni a temérdek EU-s finanszírozási programról, amelyek indulni készülnek a 2014-2020-as költségvetésben.

A programokról a Gazdasági Minisztérium által létrehozott hivatal (AIPPIMM) weboldalán, illetve a hivatal által fenntartott Romania HUB Facebook oldalon lehet részletes és friss információkat találni.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed