Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A székelyföldi IT-szektorban december vége sem holtszezon, hiszen ilyenkor adódik leginkább lehetőség arra, hogy a Székelyföldön élők és az onnan elszármazottak találkozzanak. Habár az IT Plus Cluster karácsonyi meet-upjára nem sikerült eljutnom, a rákövetkező napokban sikerült találkoznom a sepsiszentgyörgyi Gnome Design és Red Rock Tech cégek szakembereivel.

Az üzleti modell alapján a Red Rock Tech kilóg a tipikusan romániai outsourcing cégek sorából: Bartók Árpád ügyvezető igazgató elmondása szerint a sepsiszentgyörgyi cégben a helyi tulajdonosok mellett norvégiaiak is érdekeltek. Így garantált, hogy a norvég megrendelők nem váltanak egy távoli ország olcsóbb beszállítóira.

Bihari Béla Gnome Design vezetőt és tulajdonost kérdezve megtudtam, hogy a cég legfőbb tevékenységi területe a kontinensen belüli outsourcing, de helyi megrendelők számára is készítettek már komplex alkalmazásokat és portálokat. Jelenleg egy saját terméken is dolgoznak, amely egy HR-ben használható alkalmazás lesz ami a munkavallalók felelősségteljességét kívánja növelni egy előre kialakított értékelési rendszer segitségével.

Mindkét vállalkozás az IT Plus Cluster alapító tagja,

a szervezet ernyője alatt közösen keresnek megoldásokat a felmerülő kérdésekre, legyen szó közös projektekről, munkaerő-kölcsönzésről, vagy informatikai oktatásról. A közösség nem titkolt célja Székelyföld digitalizálása az ügyintézéstől az infrastruktúráig. Kovászna Megye stratégiájában már kiemelt szerepet szánnának az informatikai ágazatnak, a kulcskérdés innen az oktatás – ebben egyetértés van a sepsiszentgyörgyi IT-szereplők között. A 2014-2020 fejlesztési ciklushoz igazodva, a klaszter kiemelt célja az informatika és a telekommunikáció (IT&C) szerepének promoválása, megerősítésének segítése és az IT&C stratégiai szintre való emelése a közigazgatásban.

Mindkét vállalkozó számára fontos, hogy tudatosítsa az informatika fontosságát a helyi közösségben. Így például a Gnome Design finanszírozta helyi Erdélyi Magyar Ifjak által megvalósított Mozgópont applikációt.

Természetesen ez a humánerőforrás pótlását is segítheti: Orbán Balázs-Attila projektmenedzser elmondta, hogy Red Rock jelenleg az átképzési programja keretében készít egy olyan applikációt, amely által a helyi tömegközlekedési információk okostelefonról is elérhetőek lesznek majd.

Persze, ahogyan minden informatikai vállalkozás, ők is folyamatosan új munkatársakat keresnek. Az IT Plus karácsonyi meet-upjának kiemelt célja volt az Erdélyből származó IT szakemberek hazavonzása és összekötése a Székelyföldön élőkkel, ekképpen lehetőséget kínálva arra, hogy itthon kamatoztassák a tudásukat.

A székelyföldi IT-szektor célja egy olyan szimbiózis létrehozása, amely egy digitális székelyföldi közösségbe kapcsolja a szakembereket, bárhol nyissák is fel laptopjukat San Franciscótól Sepsiszentgyörgyig és vissza.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed