Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hogyan köthetünk úgy szerződést, hogy arra ne fázzunk rá? Kisokos vállalkozók számára és nemcsak

A szombati ebéd után folytatódtak a beszélgetések, a gazdasági témák mellett most terítékre került egy jogi beszélgetés, ami legalább annyira meghatározza egy vállalat sikerét, mint az, hogy vezetői hogyan gazdálkodnak. A Kis Júlia moderálta beszélgetésen Takács Kató Katalin, Balogh Zsuzsa, Szegedi Tímea, Balázs Barbara volt a meghívott. A Jogaink egyesület, amely az erdélyi magyar kisebbség jogvédelméért jött létre, a közösségi hétvégén is előadást tartott. 

A kezdetben előadásnak tűnő pódiumbeszélgetés hamar átalakult egy spontán kérdezz–felelekké, ezáltal biztosítva azt, hogy a résztvevők tényleg azokra a kérdésekre kapjanak választ, amiért eljöttek. 

Már az előadás elején a meghívottak felhívták a résztvevők figyelmét, hogy a „getleman agreemant” semmit sem ér. Az, hogyha nem kötünk egy írásos szerződést azzal a féllel, akit megbíztunk, vagy aki megbízott minket, óriási felelőtlenség. Az egyedüli biztosíték, ami minket igazol a bíróságon, az a mindkét fél által aláírt szerződés. Azt is elmondták, hogy valószínűleg csodálkozunk, hogy miért is emelik ki a szerződés készítésének fontosságát, hiszen elvileg mindenki tisztában van ennek fontosságával. Ennek ellenére azt tapasztalták, hogy még mindig sokan hisznek az adott szóban, és gyakran nem kötünk szerződést, hiszen bízunk a másik félben. 

Sok kérdés érkezett a meghívottak irányába, az egyik legérdekesebb volt, hogy „Mi történik akkor, ha kifizetnek minket, szerződés nem íródott, viszont mi a pénz átvételekor kézzel kell írjunk egy papírt arról, hogy átvettük a pénzt?”. Ilyen gyakorta megtörténik, hiszen kisebb munkák esetén a vállalatok nem akarnak fizetni a munkavállalónak. Megtudhattuk, hogy igazándiból nem történik semmi, hiszen nincsen megkötött szerződés. Ilyen esetben nem vonható felelősségre a munkavállaló. 

Nagyon sok kérdés a kifizetésekkel kapcsolatos volt. Mi történik, ha késik, késünk a kifizetéssel. Mennyi az a késedelmi kamat, amit a szerződésbe bele lehet írni. A meghívottak felhívták a figyelmünket, hogy nagyon fontos, hogy betűről-betűre el kell olvasni a szerződést, mert megtörténhet, hogy olyan egyoldalú változtatások vannak beleírva, ami majdnem végzetes lehet. Olyan visszaélések történhetnek ezáltal, amely a vállalat logisztikáját felboríthatja, vagy az is könnyen megeshet, hogy az elvállalt kötelességek megváltoznak, és hamarabb kell teljesítsük. Ez megint nagyon nagy veszteséget jelenthet.

Szóba került a telefonszolgáltatóval kötött szerződés, ahol gyakorta visszaélések történnek, ilyenkor érdemes a fogyasztóvédelemhez fordulni, hiszen így van lehetőségünk elérni eredményeket. 

Megtudtuk, hogy nagyon különböző a meghatározott és meghatározatlan időre kötött szerződés. Itt a szerződés felbontása másként működik, ezért különösképpen fontos odafigyelnünk, hogy milyen körülmények között mondhatom fel a szerződést. 

A beszélgetés egyaránt vállalkozók, és jövőbeli vállalkozók számára hasznos volt, olyan dolgok kerültek letisztázásra, amiről nem igazán hallhattunk máshol, és megtudhattuk, hogy egy-egy szerződés megkötése jóval több „kellemetlen meglepetést” tartalmazhat, mint azt mi már előzetesen gondoltuk volna!

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed