Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Talán még tíz-tizenöt év, mire expliciten foglalkoztat majd az a kérdés, hogy melyik iskolába és legfőképpen mely tanító/tanítónő osztályába kerül majd a gyerekem, ám az utóbbi napokban több és több hír jelenik meg azzal kapcsolatosan, hogy míg egyes intézményekben többszörös a túljelentkezés a 0. osztályban, addig ugyanazon település másik iskolájába keresni kell a leendő kisiskolásokat.

Ekképpen például:

·         A Háromszék beszámolója szerint habár Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégiumban a tervezett három előkészítő osztály helyett négyet indítanak, addig az Állomás negyedi Ady Endre Általános Iskolába csupán tizenegy kisiskolást írattak be a szülők.

·         Székelyudvarhelyről Egyed Ufó Zoltán uh.ro-n közölt sztoriját érdemes elolvasni, akinek úgy néz ki, hogy sikerült káromkodás nélkül beíratni kisfiát egy olyan suliba, amely nem versenyistálló, nincs rongyrázás, csapatmunkára nevel és hasonlóak.

Púp az egésznek a hátán, hogy az iskolakörzetesítésnek hála még ideiglenes lakcímet is szereznek azok a szülők, akik nem az állandó lakcímükhöz tartozó iskolába íratnák gyereküket.

Mindeközben, valahol a dombok mögött, teljesen más viszonyok uralkodnak itt, Kelet-Európában: a hivatkozott blogon egy dombok mögötti falu magyartanárnője számol be mindennapjairól, melyek során filmvetítést vagy éppen március 15-i ünnepséget szervez.

Végül, pont a napokban írta a defacto, hogy hatalmas az alsós oktatás hatása a felnőttkori jövedelemre, így itt az ideje végiggondolnunk, hogy milyen hosszútávú hatása lehet annak, ha a jelenlegi állapotban hagyjuk a közoktatást.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed