Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A kolozsvári reptér 2012-ben átadott új futópályája (RWY 07/25) 2040 méter hosszú és 45 méter széles, technikailag meghatározott 114/R/B/W/T kódszám, amely egy 114-es teherbírású betonpályát jelöl közepes ágyazattal és abroncsnyomáskorlát nélkül. A marosvásárhelyi reptér ezen adatokat publikálta tévesen, és ekképpen alakult ki azon helyzet, hogy az összes onnan induló nemzetközi járat jelenleg Kolozsvárról száll fel.

 

A futópálya 25-ös (délnyugat-nyugati) irányát a régi pályával ellentétben már egy 2-es kategóriájú műszeres leszállító rendszerrel (ILS CAT II) szerelték fel, amely akár 300 méteres futópálya menti látótávolságnál is szavatolja a biztonságos megközelítést és leszállást.

 

Gyakorlatban ez kevesebb késést és kevesebb más reptérre átirányított járatot jelent, amikor a repülőtéren az időjárás nem kedvező.

 

Létezik ennél egy még precízebb kategória is, mégpedig az ILS CAT III B-s, viszont ennek beszerzése és üzembe helyezése több millió euróba kerülne, ami a jelenlegi járatsűrűség és forgalom mellett még nem indokolt.

 

A fent említett technikai eszközökön kívül túl a repülőtérnek folyamatosan biztosítania kell a futópálya akadálymentesítését is. Télen ez leginkább a folyamatos hóeltakarítást jelenti, ezenkívül pedig évszaktól függetlenül napi többszöri pályaellenőrzést kell végeznie bármilyen szennyeződés elkerülése végett, amely befolyásolhatná a repülés biztonságát.

 

Annak ellenére, hogy egy futópálya önmagában nem elég egy ekkora reptér működéséhez: kell állóhely a repülőgépeknek, és gurulóút, ami összeköti a kifutópályát az állóhelyekkel.

 

A kolozsvári reptér legnagyobb állóhelye közvetlen a reptér épülete mögött helyezkedik el.

 

Az állóhelyet eddig egy rövid gurulóút csatlakoztatta a régi pálya közepével. Érdekesség, hogy a régi kifutópálya jelenleg gurulóútként új szerepet kapott a kolozsvári repülőtéren: összeköti az új pályát a legfőbb állóhelyekkel. Azonkívül, hogy a régi pálya gurulóútként használatos, az északi végében egy állóhelyet is kialakítottak repülőgépek számára, amely leginkább gyors helyzetmegoldásként értelmezhető, mivel már a reptér majdnem összes jelenlegi állóhelye foglalt. Minderről tanúskodik, hogy már hivatalos értesítés van érvényben (NOTAM A0796/2017), amely korlátozza bizonyos kategóriájú repülőgépek és különjáratok napi állóidejét, illetve értesít, hogy az éjszakára nincs elérhető parkolóhely ezen repülőgépek számára. Természetesen a repülésben kivételt képeznek ez alól a vészhelyzetben lévő vasmadarak.

 

Az állóhelyek bővítése jelenleg folyamatban van, az ehhez szükséges urbanisztikai tanúsítványok és építkezési engedélyek birtokában már hozzá is fogtak. Az új helyek száma jelenleg hárommal bővül, amely az előző cikkben összefoglalt növekedéshez és az elkövetkező időszak járatbővüléseit figyelembe véve elengedhetetlennek bizonyul.

 

A futópálya, a gurulóutak és állóhelyek képezik bármely repülőtér, így a kolozsvárinak is a hátgerincét. A fennebb bemutatott infrastruktúrák nélkül képtelen lenni biztonságban kiszolgálni a jelenlegi járatsűrűséget Kolozsvár repülőtere.

 

A következő cikkemben az utasok számára sokszor nyűgös becsekkolásra és beszállásra koncentrálok.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed