Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Néhány éve egy lemezboltban került a kezembe Simon and Garfunkel, a hatvanas években híres énekespár válogatása. Ha esetleg a nevük nem is ugrik be, néhány számuk ismerős lehet, úgy mint a Cecilia, Mrs Robinson, vagy a filmzeneként is ismerős The Sound of Silence, de ők tették híressé a kondorkeselyű dalát, az El condor pasa-t is. Van egy alkotásuk, viszont, ami számomra ismeretlen volt, a 7 O’Clock News, vagyis Hétórai hírek, amelyet ilyenkor karácsonykor újrahallgatok.

A „Csendes éj” akkordjaira

kezdődik, a tőlük megszokott hangszereléssel és előadásmódban, a duót Paul Simon kíséri zongorán, és már-már élvezni kezdjük a karácsonyi éneket, amikor valami másra leszünk figyelmesek: a háttérből valakinek a beszédét halljuk. Egyre zavaróbban, hangosabban, mígnem rájövünk, ahogy érteni is kezdjük a szöveget, hogy egy amerikai rádióhíradó adásába kapcsolódtunk be, amely elvonja, majd teljesen elrabolja a figyelmünket. Megfeledkezünk a karácsonyi hangulatról és figyelni kezdünk.

Az első hír egy képviselőházi vitáról és a jogi bizottságban nehezen elért kompromisszumról, illetve Johnson elnök álláspontjáról tudósít, egy költségvetési tétel, a polgárjogi kiadások kapcsán. A második egy színész kábítószer-túladagolás okozta haláláról. A következő hír szereplője Martin Luther King, aki egy polgárjogi felvonulást tervez Chicagoban, miközben a rendőrség képviselője a Nemzeti Gárda bevetését javasolja ellenük. A következő egy gyilkos elítéléséről szól, aki kilenc egyetemista életét oltotta ki, részletesen leírva a szörnyűséget. Majd vietnami háború ellenes tiltakozásokról esik szó. Richard Nixon, akkor már volt elnök súlyos szavai zárják a híreket, aki háborús veteránok előtt kijelenti, hogy a háború ellenzése a legerősebb Amerika ellen fordított fegyver. Mire befejeződik a híradó, vége már az ünnepi éneknek, az ünnepi hangulatnak, teljesen az események hatása alá kerültünk – vissza a feszült mindennapokba.

Az alkotás egy kritikus tükröt kívánt állítani az 1966-os amerikai társadalom elé.

Az akkori híreket hallgatva tehetünk egy próbálkozást arra, hogy megvizsgáljuk mi változott azóta. Vietnam helyett Szíria és Irak esik naponta szóba,  Afganisztánban épp a tegnap foglaltak el a tálibok egy stratégiailag fontos várost. Mondanánk, hogy nincs már napirenden az amerikai faji diszkrimináció, ha a BBC mai főoldala nem a Black Lives Matterrel kampányolókkal nyitana, akik megbénították tegnap az amerikai karácsonyi utazást és vásárlást két államban.

17204129320_c31b8b6bd7_z

Évekig elfeledtük a hidegháborús fegyverkezést, de a tavaly óta ismét előtérbe került Oroszország ukrajnai beavatkozása kapcsán, és azóta Románia is a NATO hadi bázisok és az ide csoportosított fegyverek kapcsán került a nemzetközi figyelem központjába.

Azt is tapasztalhatjuk, hogy számos hír mai adaptálásban ugyanúgy foglalkoztat,

mint például a román költségvetést érintő hatásai a 2o16-os béremeléseknek. A bűnözésről és agresszióról szóló hírek is ugyanolyan gyakoriak maradtak sajnos, a mai nemzetközi híradók is a Thaiföldi turista-gyilkosok tegnapi  elítélésével foglalkoznak. Az idézett híradóból hiányoztak a pozitív és a gazdasági, illetve sporthírek, és akkor nem foglalkoztatta a világot ennyire a mai egyik fő téma, a tömeges migráció.

jó hírünk az, hogy épp ebben a hónapban sikerült aláírni a Párizsi Klímamegállapodást,

bár a mai közel tízfokos karácsonyi meleg fölvetheti a kérdést, hogy nem-e túl későn? A brit The Economist (The World in 2o16) a világgazdaság 2o16-os kilátásait a korábbi évekkel szemben bizonytalanabbnak ítéli meg ugyan a gyenge 2o15-ös második félév után, de 2,8 %-os GDP növekedést jelez előre, a Moody’s-ra hivatkozva.

16240989151_c943db6785_z 

Forrás: flicker.com

Földünk csak egy része keresztyén, számos térségben nem ünneplik a Karácsonyt, Brunei-ben például nemrég óta tilos is. Az élet nem áll meg tehát, Szenteste a világ tovább termeli a híreket. A média pedig a szenzációt keresve és a magas nézettséget célozva a negatív eseményeket kinagyítva helyezi előtérbe, kiemelve a legborzalmasabbakat, karácsony közeledtén is. Pedig most mást keresne a legtöbb ember: a megnyugvást, a szeretetet. Egy régi karácsonyi üdvözletet találtam, az alábbi Wass Albert sorokkal, ezekkel köszönök el Önöktől.

              „Olyan jó néha angyalt lesni
             S angyalt lesve a csillagok közt
             Isten szekerét megkeresni.
             Ünneplőben elébe menni, mesék tavában megfürödni
             S mesék tavában mélyen, mélyen ezt a világot elfeledni…”

                         Áldott karácsonyt!
Szerző: Szécsi Kálmán, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnöke
rmkt
Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed