Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Manapság már ki se kell nézni az ablakon, hogy megtudjuk milyen az időjárás, amúgy is sokkal jobban megbízunk a telefonunkban, ami minden erről szóló információt elénk tár. Ez az az eszköz, ami segítségünkre van, ha eltévedünk, kiszámolja a költségeinket, bevásárló listát készít, de akár teljesen „életre is kelhet”, ugyanis léteznek chatbotok, amelyek helyettünk is képesek válaszolni, ha éppen nincs időnk arra. De kik és hogyan használják ezeket az – úgymond ‒ intelligens ügynököket?

Dr. Szenkovits Annamária, a BBTE tanársegéde és Hargitay Tamás, digitalizációval foglalkozó szakember vezettek be a mesterséges intelligencia világába. Mint megtudtuk, a chatbot vagy digitális asszisztens célja a felhasználó és a számítógép interakciójának emberközelivé tétele, ez lehet szöveges vagy hangalapú (pl. Siri, Amazon Alexa). Annamária kimondottan szöveges, Messenger által működő chatbotok programozásával foglalkozik, ami egyre elterjedtebb kezd lenni a vállalkozók körében. Egy 2017-es tanulmányban kimutatták, hogy a fogyasztók jobban szeretik felvenni a kapcsolatot Messengeren, mint e-mailben, nem érdekli őket az sem, ha nem élő személlyel, hanem csak egy robottal beszélnek mindaddig, amíg a problémájuk megoldódik. Segítségünkre lehet vásárlásainknál, hiszen egy chatbottal már meg lehetett beszélni a megvásárolandó ajándék részleteit is, mielőtt az oldalra látogatnánk, hogy ténylegesen megrendeljük. De a vállalkozó életét is nagyban megkönnyíti, hiszen ugyanazokra a kérdésekre, például egy időpontkérésre, nem kell ismételgetnie a válaszait, megteszi helyette a chatbot. Sőt, még spórolhat is vele, hiszen nem kell több embert alkalmaznia egy nagyobb méretű munkára.

Az érdeklődőknek Annamária egy konkrét esetet is bemutatott: egy fotós Facebook oldalán működő chatbottal „beszélte meg” a fotózás helyszínét, időpontját, de a robot még korábbi munkákat is ajánlott figyelmébe. Mindennek utána tudott volna járni a fotós weboldalán is, viszont amellett, hogy így érdekesebb, könnyebb is hozzájutni az információhoz. Nem beszélve arról, hogy a legtöbben inkább társalognának valakivel, ahelyett, hogy kikeressék a tudnivalókat.

Egy ilyen robot néha keresztbe is tehet, persze nem egy vállalkozónak. Bántad már meg azt, hogy nem rendeltél meg egy terméket, amikor pedig mégis rávetted magad, már drágábban találtad meg? Az ilyen áringadozásokat is mesterséges intelligencia irányítja, a konkurens cégek árait nézve segíti a workshop tulajdonosokat abban, hogy a bevétel a megfelelő legyen: figyeli a kereslet váltakozását, és ehhez mérten mozgatja a termék árát.

Az előadás végén pedig az is kiderült, hogy korlátozottabb tudással rendelkező, ingyenes chatbotokat bárki létrehozhat (pl. Chatfuel ‒ https://chatfuel.com/ vagy ManyChat – https://manychat.com/), ehhez még különösebb informatikai tudás sem szükséges, viszont összetettebb, komoly ügy esetében nem árt bevonni egy programozót is.

Pilbáth Kincső

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed