Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

László Zoltán interaktív beszélgetést kezdeményezett a szombati előadáson, ahol kezdetben elmondta, hogy mit kell tudni a RIF-ről. Nos, a RIF, az RMKT ifjúsági frakciója. Az RMKT pedig az erdélyi magyar közgazdászokat fogja össze, amely networking lehetőséget biztosít a fiataloknak, ugyanakkor képzésekkel és konferenciákkal járul hozzá a szakmai fejlődéshez. Illetve, ha vannak közös, nagyobb gazdasági projektek, akkor az RMKT feladatának érzi besegíteni ezeknek a megvalósításában. RMKT-tag lehet az, aki a 30. életévét betöltötte. A 30 éven aluliak számára pedig lehetőség nyílik jelentkezni a RIF-be.

A részletes bemutatás után betekintést nyerhettünk a nagyvilági HR-trendekbe kivesézve ennek a válfajait. A csapatmunka légkörének javításától az alkalmazottak elkötelezésének folyamatáig számos fontos tényezőről esett szó. A beszélgetés interaktív formában zajlott, így az érdeklődők is részeseivé válhattak a beszélgetésnek.

Mi lesz majd akkor, amikor a mesterséges intelligencia miatt eltűnnek állások? Mi fogja motiválni az alkalmazottakat? Ezekre a kérdésekre kerestünk közösen válaszokat és próbáltuk megtalálni azt az arany középutat, ahol a vállalkozó és az alkalmazott is szívesen elfoglalja a szerepkörében a helyét.

A jelenlegi HR-trendeket követve, garantált a sikerhez vezető út. Azt viszont fontos megemlíteni, hogy egy adott sablont nem lehet „ráhúzni” minden egyes vállalkozásra, hanem figyelembe kell venni a körülményeket és lehetőségeket, majd ezek szerint alkalmazni a trendeket. Az első és legfontosabb tényező, hogy az alkalmazottaknak egy olyan légkört kell kialakítani, amiben kényelmesen, de ugyanakkor motiváltan érzik magukat. Ez az első tényező szorosan összekapcsolódik a másodikkal, a munkaköri légkörrel. A légkört team-buildinggel, közösségi eseményekkel lehet jobbá formálni és az alkalmazottak ízlése szerint alakítani. Az anyagi motiváltság mellett fontos, hogy az alkalmazott egy számára kellemes környezetben dolgozzon. A mesterséges intelligencia olyan szempontból érinti a HR-témát, hogy ennek segítségével könnyebben meghatározható, hogy egy adott feladatkörbe milyen beállítottságú személyre van szükség. A beküldött CV-t tehát a mesterséges intelligencia fogja átvizsgálni, majd kiválasztani a megfelelő embert az adott munkakörre. A negyedik tényezőre van a legnagyobb szükség az alkalmazottak körében, ami nem más, mint az autonómia. A dolgozók igényei feljebb kerültek, olyan szempontból, hogy a saját maguk által elképzelt projektjeiket beépíthetik nagyobb projektekbe, amely nagyobb sikerélményt és autonómiát jelent számukra. Az ötödik trend a tehetséggondozásra alapszik, azaz a cég biztosít az alkalmazottaknak felkészítést, hogy kialakítsanak számukra egy ideális munkaerőt.

Egy új elvárás az otthonról végzett munka lehetősége, amire mostanában a legnagyobb igény van. A nyugati országok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek erre, ezzel is előtérbe helyezve az alkalmazottak igényeit. Végső soron az alkalmazottak elkötelezése a cél, ami csak úgy jöhet létre, ha a vállalkozó úgy tekint az alkalmazottra, mint belső ügyfélre.

László Zoltán a HR-trendek bemutatását statisztikai adatokkal, illetve személyes példákkal támasztotta alá, ami által színesebbé és érdekesebbé vált a beszélgetés. A hallgatókban felmerült kérdésekre is szakszerűen válaszolt, így semmi sem maradt megválaszolatlan a beszélgetés végére.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed