Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az esztétikát, mint fogalmat a XVIII. században Alexander Baumgarten német filozófus vezette be a köztudatba, egy görög szó átalakított használatával az aisthetikos, amely érzékelésre képest jelent. A marketingbe való használatakor három területéről kell beszéljünk: a termékdesignról, a kommunikációs kutatásról és a térbeli designról. 

A termékdizájnnál a grafika a lényeges, és alakban érvényesülő különbségeken van a hangsúly. A kommunikációs kutatásoknál pedig a meggyőző üzenetek elemzésére és hatására fókuszálnak. A térbeli dizájnnál pedig a struktúrán és a szimbólumok használatán van a hangsúly, és hogy különböző tájegységeken milyen szimbolisztika használatos és eredményes.

Az esztétika nemcsak hogy klienseket vonz, hanem hűséges klienskör kialakításában is tud segíteni. Amikor egy kliens megkülönbözteti a többi terméktől, illetve érzékszervi elégtételt is kap, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy nem fog elpártolni a terméktől.

Magasabb árak használatára is teret ad, mivel így a márkának is tulajdonítanak egy árat. Éppen ezért engedi meg magának a Starbucks a 3 dolláros kávék forgalmazását, vagy a Nike a több mint 150 dolláros egyszerű, banális cipők forgalmazását. A konkurenciától megvéd, mivel a hamis termékeket a fogyasztó meg tudja különböztetni az eredetitől, éppen azért, mert ez egy erős, könnyen azonosítható esztétikai elemet használt.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed