Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Más emberek nem képesek úgy olvasni gondolataidat, mint ahogyan azt te gondolnád. Sok ember egyenesen utál nyilvános beszédeket tartani. Már csak a puszta gondolatától is izzadni kezd a tenyere, illetve görcsbe rándul a gyomra is. Végül is ezt meglehet érteni: mindenki a szeme rajtunk van, a potenciális megszégyenülés esélye hatalmas, és a tömegek állítólag képesek érezni az idegességünket.

mask5

Valóban tudják? Noha rettenetesen idegesnek érezhetjük magunkat legbelül, mégis mit olvashatnak le az emberek az arckifejezésekből, hangszínekből és általános viselkedésből?

Egy kísérletben rögtönzött beszédeket adtak, és arra kérték a résztvevőket, hogy értékeljék saját, a beszédjük alatt érzékelt idegességi szintjüket, majd ezeket az eredményeket összehasonlították a hallgatóság eredményeivel. Az eredmény azt mutatta, hogy az emberek hajlamosak túlértékelni azt, hogy mennyire látszanak idegesnek mások számára. Általában azt gondoljuk, hogy mások képesek többet leolvasni rólunk, mint amennyit tényleg leolvasnak.

Ez akár a segítségünkre is lehet alkalmakként, ha ennek a tudatában vagyunk. A következő videóban látható feladattal akár te is kipróbálhatod, hogy mennyire képes valaki arra, hogy olvasson a gondolataidból.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed