Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

November végén Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke hatályba léptetett egy törvényt, amely által az állam megcélozta a kereskedelmi űripar fejlődése elősegítését stabil és kiszámítható jogszabályok által.

Noha még senkinek sem sikerült aszteroidán bányászni, a jövőbelátó törvény előírásai szerint az

USA állampolgárai tulajdonosai lehetnek egy kisbolygó ásványi anyagainak,

amelyeket maguk bányásznak ki. Ez azt jelenti, hogy amerikaiak bányászati jogot nyerhetnek, viszont nem tulajdonjogot az égitestek fölött.

„Ez a történelemben a legfontosabb elismerés tulajdonjogi szinten. Ez a törvény alapját képezi ugyanannak a segítő szerkezetnek, amely létrehozta a történelem nagy gazdaságait, és ösztönzi az űr következetes fejlesztését”, nyilatkozta Eric Anderson a Planetary Resources, Inc.  társalapítója és társelnöke.

Nemzetközi szinten még 1967-ben aláírásra került az ún. Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket. Eszerint a Szerződés szerint az aláíró államok (köztük Románia és Magyarország is) beleegyeztek, hogy egyik állam sem terjesztheti ki szuverenitását a Holdra vagy egyéb égitestekre.

Mivel ez a Szerződés csak az állami szuverenitás kiterjesztésére vonatkozik, az USA Kongresszusa lépett egyéb jogok bebiztosítására állampolgárai számára.

Egyelőre a Fortune szerint a törvény által előírt enyhítéseknek olyan cégek fognak örülni, mint SpaceX, Blue Origin, United Launch Alliance vagy Virgin Galactic. Valószínű, hogy egyéb államok is, amelyeknek lehetőségük van űrbe utazni, utánozni fogják az USA-t ehhez hasonló törvényekkel.

Érdekes dologi jogi fejleményei lesznek ennek az új irányvonalnak.

Címlapkép forrása

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed