Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ennek a gombának külön világa van, egy kis mikrouniverzum, ahol csodák történnek. A többi gombával ellentétben a föld alatt terem. Emberi szem ritkán látja, ezért a kutyákkal együtt keressük. Igen, régebben disznót használtak erre a célra, de őt nem lehet úgy beidomítani, mint a kutyákat és a legfőbb probléma vele, hogy imádja a szarvasgombát. Ezért mindig versenyezni kell azért, hogy ki kapja meg a keresés gyümölcsét. A kutyák ezzel szemben megértik, hogy az a miénk és boldogan ide is adják, persze jutalomfalatka ellenében. Az igazán jó kutya játékként fogja fel ezt, nem pedig munkaként, és így viselkednek az egész keresés közben. Ez az igazi különbség a szarvasgomba vadászat folyamán, és ezért misztikus ennek a világa, hiszen az állat, az ember és a természet között zajló szereteről és csodálatról van szó.

http://www.mptartufi.it/

Gombász kutya – Forrás: www.mptartufi.it/

            Hajnalban, pirkadatkor kimegy a gombász a kutyával, végig a harmatos fűvön be az erdőbe, ahol még minden friss, érintetlen. Ketten élik meg ezt a csodát, nap, mint nap az új felfedezést. Hiába tudja a gombász és a kutya, az összes gombafészket, minden alkalommal más és más. Nem lehet tudni mekkora gombát rejt is a föld magában, milyen formában van, mi alatt nő, ezért minden egyes vadászat meglepetést hordoz magában.

Alapvetően két részre lehet osztani a szarvasgombákat: fekete és fehér. Több fajta létezik,  nő, szezonnak megfelelően. Romániába három fekete szarvasgomba fajta nő, amit gasztronómiailag felhasználnak: Tuber Aestivum (nyári), Tuber Uncinatum (őszi vagy burgundiai szarvasgomba) és Tuber Brumale (téli). Az intenzitásuk az első fajtától folyamatosan nő. A csúcsa a Tuber Melanosporum, ami már vetekedik a fehér szarvasgomba erőségével, de ez csak a mediterrán vidéken terem meg. A fehér kategóriában is több fajta létezik: Tuber Albidum Pico és Tuber Magnatum Pico, melyek közül az utolsót tekintjuk a királynőnek. A feketéhez képest ennek az illata és íze tízszer erősebb.

Fontos tudnivaló ezzel a fajta gombával kapcsolatban, hogy egy fűszer. Ennek megfelelően kell kezelni: csak kis mennyiségeket felhasználni, éppen annyit, amivel meg lehet bolondítani egy ételt, amelyhez személyekkénk körülbelül 20-30 gramm is elég. Általában innen szokott jönni a probléma az árral kapcsolatban. A szarvasgombából nem lehet gombapaprikást készíteni, tehát nem egy kiló árában kell gondolkodni. Ha összehasonlítjuk a borssal, annak a kilója szintén nagyon drága. A másik tudnivaló, hogy az ár fajtákként is változik. A legolcsóbb a nyári szarvasgomba és az idő múlásával egyre drágul. Ha kivételes Magnatum darabot találnak, akkor szoktak árveréseket rendezni és onnan vannak az egetrengető árak.

 A szarvasgombára úgy kell gondolni, mint egy különleges, elegáns fűszerre, ami mindegyik asztal dísze lehet és kell is, hogy legyen!

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed