Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Brian Tracy 2013-ban Budapesten egy fantasztikus konferenciát tartott a sikerről. A megoldás legtöbbször az orrunk előtt van, nem túl komplikált, nem csak a kiválasztottaknak adott, de mégis szükség van egy ilyen fantasztikus emberre, hogy ráébresszen minderre. Te is egy sikeres mezőgazdász, vállalkozó, sportoló, játékos lehetsz. A továbbiakban elsősorban arról lesz szó, hogy hogyan lehetsz sikeres mezőgazdász, de a tanulságokat máshol is alkalmazni lehet.

Allattenyesztes

Az univerzum nagy igazsága az, hogy azt a munkát, amelyet kevesen képesek elvégezni, azt általában jól megfizetik. Egy jó mezőgazdász rengeteg információval és tudással rendelkezik, viszont a tanulás nehéz feladat, mi arra enged következtetni, hogy kevés jó mezőgazdász van. A föld lakosságának 20%-a birtokolja a javak 80%-át, mi több, Romániában több megyében előfordult már az, hogy a mezőgazdászok 1%-a megkapta a támogatások több mint 50%-át. Aki versenyben szeretne maradni a nagy mezőgazdasági vállalatokkal, az hamarosan meg kell, hogy változtassa életstílusát. Madarat tolláról, embert barátjáról lehet felismerni. Ha a téged körülvevő gazdák sikertelenek, és általában csak arról dumálnak, hogy így nem lehet élni, akkor rossz körökben forogsz. Próbáld felvenni a kapcsolatot szakértőkkel, iratkozzál be szakmai egyesületekbe, szövetkezetekbe, illetve jelenj meg annyi mezőgazdasági kiállításon, ahányon csak tudsz. A siker kulcsa a tanulás szakértőktől, tapasztalt mezőgazdászoktól. A legértékesebb vagyontárgyad nem a traktor, vagy a kombájn, hanem az a képességed, hogy pénzt tudsz keresni. Ennek köszönhetően a legfontosabb változás, ami lezajlik a farmodban, igazából az, ami benned zajlik le. Olyan személyé kell válnod, aki sikeres tud lenni. A sikeres ember értéket tud teremteni, azaz kellő képen tudja egyaránt a minőséget meg a mennyiséget növelni. Meg persze a nagy volumenű, jó minőségű árut  képes méltányos áron eladni. Viszont egy mezőgazdasági termék minőségét meg mennyiségét nagyon nehéz egyaránt növelni, de nem lehetetlen.

Hogy hogyan, nem lehet két mondatban leírni, azt neked kell kisilabizálnod könyvekből, kurzusokból, szakértőktől, tévéműsorokból, szaklapokból. Azt mondják a szakemberek, hogy annyit kell fektetned az elmédbe, mint amennyit évente fektetsz a kocsidba (üzemanyagostól).  Nem szabad átlagos embernek lenned. Az átlagos ember 50 percet szórakozik, 1 percet tanul, vagy annál is kevesebbet. Használj fel minél több időt arra, hogy hatékonyan tanulj. A legfontosabb erőforrásod az idő. Használj fel minél több időt, hogy jó szakemberré válj. Ha jó szakember leszel, követni fognak a sikerek, ha sikerérzeted van, akkor jól érzed magad, ha jól érzed magad, még jobban akarod érezni magad, azaz jobb szakember kell, hogy légy. Hemzseg az internet az olyanoktól, akik nem tudták mit kezdjenek magukkal, viszont rengeteg energiával sikeressé váltak. Rengeteg városlakó pár év alatt jobb mezőgazdásszá vált, mint az, aki évek óta űzi a szakmát. Az emberek nagy része egy évig teljesít az új szakmában, majd ugyanazon a szinten maradnak. A mezőgazdaságban nem lehet megállni. Évente jelennek meg új hibridek, új gyomirtók, rovarirtó szerek. A vásárlok igénye évről évre megváltozik. Egy jó szakember előre tudja, hogy mi lesz a következő év slágere. A mindennapi gyakorlat végzése nem szórakozás, a naprakész információt be kell gyűjteni, ez pedig időigényes. Ezt az időt nem a munkából kell kispórolni, hanem a szórakozásból, ami frusztráló lehet. A szervezetünk néha endorfint termel, ami a boldogság drogja. Az endorfin akkor termelődik, ha a testünk meg van győződve arról, hogy jó dolgot művelünk. Ha rengeteget tudunk, valószínűen sok mindent elérünk az életben. A siker társunk abban, hogy meggyőzzük testünket arról, hogy jó dolog sokat tanulni és aránylag keveset szórakozni. Fontos megjegyezni, hogy nem leszel sikeres, ha nem leszel valamiből nagyon jó. Sokan azt állítják, hogy ők nem képesek minderre, nekik nincs meg ez az adottságuk.

agricomer.om

Fejlett mezőgazdaság Forrás: www.agricomer.con

A tudomány azt igazolta, hogy a határozott gyakorlás legtöbbször a képesség elsajátításához vezetett. Nem az a kérdés, hogy képes vagy rá, hanem az, hogy mennyit kell gyakorolnod ahhoz, hogy a céljaidat elérd. A rengeteg tudás abban segít, hogy a terved sikerességének valószínűségét növeld. A megfelelő időben a megfelelő ötlettel kell előállnod azért, hogy nagyot kaszálj, így válhatsz gazdag emberré. A legjobb példa az uniós pályázatok. Egy jó pályázat a hétéves ciklusban 4-5-ször van meghirdetve. A szerencsés emberek megnyernek ilyen pályázatokat, viszont csak az igazi nagy tudással rendelkezők faragnak ebből a lehetőségből egy milliókat érő vállalatot.

Említettem, hogy a népesség 20%-a birtokolja a javak 80%-át, viszont azt is meg kell említenem, hogy a népesség 20%-a többet tud a maradék 80%-hoz viszonyítva. A kérdés az, te hova szeretnél tartozni? A siker titka az, hogy 1000-szer próbálkozz, ahhoz, hogy 100-szor sikerüljön. Az egyszerű emberek egyszer-kétszer próbálkoznak, elbuknak és rémületükben mindennel felmondanak. Ha sikeres szeretnél lenni, vállald a felelősségeket. Vezetni nehéz, felelősséget vállalni még nehezebb, de a pozitív érzelmek erőt adnak neked. Fontos, hogy írd le a céljaid, és minden nap arra törekedj, hogy az adott célokat elérd. A céljaid elérésében a legnagyobb akadály a kényelmi zónád. Ne ijedj meg, ha eléred a papírra vetett célod. Mire eléred, lesz más fontos célod, így máris tudod, hogy min kell gondolkoznod minden áldott nap. Egyik sikertényező a rugalmasság. Légy kellően rugalmas ahhoz, hogy változtass magatartásodon, ha muszáj. Mint bármilyen üzletágban, neked is fontos, hogy termékedet eladd, és profitlabilitásodat növeld. Figyelj oda, hogy az a személy, aki a cégedben értékesítéssel foglalkozik, az legyen kedves ember. Ha éppenséggel te vagy az, akkor tegyél meg mindent ahhoz, hogy egy igazi eladóhoz méltán viselkedj.

Ha új üzletágba szeretnél belefogni, nagyon aprólékosan tanulmányozd ki, és higgy a sikeredben. A sikeres emberek arról gondolkoznak, hogy mit akarnak elérni, és arról, hogy azt hogyan szeretnék elérni.  A sikertelen emberek végig azon gondolkoznak, hogy miért nem fogják elérni a kitűzött célokat. A sikertelen emberek keresik a hibásokat (az állam, a rendszer, a család, a barátok stb.) a sikeres emberek pedig megoldják a problémákat. Jegyezd meg, hogy egy olyan célpontot nem tudsz meglőni, ami nincs meghatározva. Be van bizonyítva, hogy ha világosan leszögezel egy célt, és mellékelsz hozzá egy reális dátumot, tízszer megnöveled annak az esélyét, hogy teljesüljön.

Goals-big-and-small

Célok kítűzése – Forrás: www.crossfitthames.com

Az írásom célja az, hogy ösztönözze a mezőgazdászokat, és nem csak arra, hogy küzdjenek céljaik eléréséért. Az igazi nagy hal ritkán akad horogra, a halásznak kell, hogy meglegyen a kellő felszerelése és tudása ahhoz, hogy kihúzza a vízből. A következő 2-3 évben nagyon jó pályázatok lesznek meghirdetve.  Azok a gazdák fogják hasznosítani igazából az adott forrásokat, akik időből felkészülnek rá.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed