Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Minden bizonnyal mindenki számára ismerősen hangzanak a megtakarítás „aranyszabályairól”, fontosságáról szóló mondatok, mint például a rendszeresen kéne megtakarítani, a jövedelmem egy részét, vagy legalább 5%-at félre tenni” ilyen és ehhez hasonló egyéb gondolatok. Viszont ez nem elég.

Ahhoz, hogy sikeresen elsajátítsuk a megtakarítás folyamatát, ezeknek a gondolatoknak tudatosulniuk kell és a hétköznapjaink részévé kell, hogy váljanak. A megtakarítás egy komplex folyamat, melynek a titka a jól meghatározott célkitűzés és pénzügyi fegyelem. Az egyik ilyen cél, hogy egy olyan pénztartalékot hozzunk létre, amely biztonságot nyújt (legalább fél évre) a váratlan kiadásokra vagy abban az esetben, ha jövedelem nélkül maradunk. A másik cél a tőke felhalmozás. Viszont ezt csak úgy tudjuk elérni, ha előzetesen biztosítottunk egy pénztartalékot és a megtakarítás folyamata nem állt le. Ezt az úgynevezett felhalmozott tőket viszont már érdemes megfontolni, hogy mire használjuk fel. Az egyik opció, hogy elköltjük. A második lehetőség hogy egy megtakarítási- vagy betéti számlán helyezzük el. Viszont ami ennél is „vonzóbb”, ha pénzügyi instrumentumokba fektetjük. Nyilvánvaló, hogy a betéteknek a kockázata jóval alacsonyabb mint a befektetési alapoké, viszont a hozamok is a kockázat mértékétől változnak.

Összegezve, a megtakarítás célja, hogy tőkét halmozzunk fel „nulla” kockázat mellett, így a hozam is jóval alacsonyabb lesz. Míg a befektetés célja, hogy profitot termeljen, melynek nagysága függ a felválalt kockázattól és hozama akár átalg feletti.

Amint látható az alábbi ábrán, a legalcsonyabb kockázattól (banki betétek), a közepes kockázaton keresztül (befektetési alapok) a legmagasabb kockázatig (származékos termékek), mindenki megtalálja a kockázati profiljának megfelelő befektetési terméket. Nagyon fontos, hogy a befektetési tőkénk védelme érdekében kockázat megosztó stratégiát alkalmazzunk (portfólió diverzifikálása).

Kockazat vs hozam

Kockázat és a hozam alakulása

A befektetés formájától és kockázatától eltekintve a lényeg, hogy ezek a termékek infláció feletti hozamot generáljanak. Amint látható az alábbi ábrán a betétek elakulása éves szinten 2,3% és 3,7% között mozogtak, míg a BET Index (a Bukaresti Értéktőzsde legfontosabb index kosara, amely a 10 leglikvidebb kibocsátó részvényeit tartalmazza) ugyanebben a periódusban 8,14%-l növekedett.

Banki betetek alakulása

Banki betétek éves hozamának alakulása

Bet index

Bukaresti értéktőzsde index – Forrás: Cikk szerzője Szabó Róbert

Mielőtt részvényeket vásárolnánk, néhány szabályt be kell tartani a sikeres kereskedés érdekében. Fontos, hogy meghatározzuk a befektetési stratégiánkat (spekuláns kereskedő vagy hosszú távú). Kezdőként nem javasolt spekulálni, mert ez a típusú kereskedés sok tapasztalatott igényel. Ugyanakkor nem ajánlott a trend ellen kereskedni, mert a korrekciók egy növekvő trend esetében negatívan hatnak a részvény árfolyamokra és meglehet, hogy rossz eladási döntést hozunk meg ennek következtében.

Továbbá fontos, hogy megfelelő választ tudjunk adni minden esetben arra a kérdésre, hogy mikor a legjobb eladni vagy venni részvényeket. Lényeges, hogy a porfoliónkat rendszeresen diverzifikáljuk és mindig tudjuk, hogy milyen részvényekbe fektetünk. Szcenáriókat kell felállítani arra az esetre, ha portfoliónk értéke 10%, 20% vagy akár 30%-al csökkent.

A befektetési alapok esetében fontos, hogy tudjuk, milyen befektetési csoporthoz tartoznak az alapkezelők és milyen termékekbe fektetnek be. Mindig vizsgáljuk meg legalább egy évre visszamenőleg az alapok teljesítményét és lehetőség szerint válaszunk olyan alapkezelőket, amelyek a helyi piacon vagy országban vannak bejegyezve (adott esetben Romániában).

Az alapok teljesítményei 2013 szeptember és 2014 szeptember között Romániában:

befektetesi alapok2

Romániai befektetési alapok éves hozamai

A legjobban teljesítő 10 befektetési alap közül 8 Romániában bejegyzett alapkezelők által van működtetve. A másik oldalt viszont 10 befektetési alap közül 2 van Romániában bejegyzett alapkezelő által működtetve.

Befektetési alapok

Befektetési alapok hozama

Tény, hogy azok a befektetési alapok, amelyek Romániában vannak bejegyezve és a román piacon tevékenykednek sokkal jobb hozamot tudnak elérni, mint a külföldi alapkezelők. A magyarázat az, hogy a helyi alapkezelők, sokkal jobban ismerik a helyi piac adottságait, mint azok a befektetési alapkezelők, akik külföldről jöttek és csak egy bizonyos trendben mozognak.

Tehát ami igazán fontos, hogy megtakarításainknak valamilyen célt kell tulajdonítani. A felhalmozott tőkénket a kockázati profilunkhoz mérten fektesük be. A befektetési portfóliónkat folyamatosan diverzifikáljuk és kockázat megosztó stratégiát alkalmazzunk. A részvények esetében mindig tegyük fel a kérdést, hogy mikor a legjobb eladni vagy venni, mert nem az a lényeg, hogy mikor veszek, hanem, hogy mikor adok el.

Cikk szerzője: Szabó Róbert – Pénzügyi Felügyeleti Hatóság munkatársa (Románul: Autoritatea de Supraveghere Financiara)

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed