A logótervezés folyamata példákkal

A logótervezést mindenki másképp képzeli el. Az ügyfél azt gondolja: pár óra alatt kész van – valószínűleg ezért jön mindenki azzal a kéréssel, hogy tegnapra kell :P, a kívülállók (barátok, ismerősök, és mindazok, akiknek megpróbálod elmagyarázni mivel foglalkozol tulajdonképpen, amikor azt állítod magadról, hogy designer/tervező vagy) kérdőn néznek rád, hogy te egy logóval képes vagy napokig/hetekig elbíbelődni. A tervezők véleménye pedig változó. Van, aki óránként gyártja őket potom áron, és van, aki rászánja az időt a folyamatra, az ötletek érlelődésére (hetekig dolgozik egy valamire való ötleten, hogy aztán a tizenedik napon mindent elölről kezdhessen, mert vagy ő, vagy a kliens nincs megelégedve a munkával). Tudniillik a tervezés az a folyamat, amelyhez idő és türelem kell. Erről az alkotási folyamatról – először az elméleti részéről, majd a gyakorlati oldaláról (egy későbbi bejegyzésben) – szeretnék beszámolni neked.

Brief

Ami a kiírásokat illeti, gyakra(bba)n van úgy – pláne freelancer oldalakon, hogy az ügyfél néhány sorban kimeríti a leírást. Ezek a legproblémásabb esetek, mert nem derül ki semmi belőlük a termékkel/szolgáltatással kapcsolatban (ami alapján elindulhatnál). A brief az alábbiakat tartalmazza. Cél: Mit ad el? Mi a termék/szolgáltatás célja? Célcsoport: Kihez akar szólni? NINCS OLYAN, hogy mindenkihez! VAN OLYAN, hogy bizonyos életkorig/alatt/között/fölött, ugyanakkor nem árt ismerni a célcsoport érdeklődési körét, a termékre/szolgáltatásra vonatkozó szokásait. Pozicionálás: Milyen árkategóriát céloz meg? Miben különbözik/hasonlít a hozzá hasonló profilú cégektől/szervezetektől? Kik a versenytársak, mit lehet tudni róluk? Ahhoz, hogy ezeket az információkat megtudd, szükséged van egy interjúvezetőre. Nagyon sok esetben a kliensnek vagy ideje vagy kedve nincs pötyögni, ezért lehet szó személyes találkozásról (amelyben felteszed a kérdéseid), sőt ebben az esetben behatóbban megismered majd a cég/szervezet nézeteit, környezetét, könnyebb lesz azonosulni vele, és a végeredmény is jobb lesz. Miután megkaptad a választ kérdéseidre, érdemes utánanézned a cég történetének, politikájának, milyen elvek szerint működik, kik a versenytársak, és kik azok, akik a terméket használják. Milyen emberek ők, milyen szokásaik, igényeik vannak (erre nagyon jó módszer az, ha végiggondolod van-e az ismerőseid közt olyan, aki a kliens által megszabott célcsoportnak megfelel, és kikérdezed őt arról, milyen igényei, a termékkel kapcsolatos szokásai vannak. Ha erre nincs lehetőséged, nézz utána fórumokon: milyen kérdésekkel/panaszokkal fordulnak egymáshoz vagy közvetlen a forgalmazóhoz).

Mind map

mindmap

Nagyon fontos és nagyon hatékony fázisa a (szinte bármilyen jellegű) kreatív munkának. A mind map tulajdonképpen asszociációs háló, amelyben leírod (lerajzolod) mindazt, ami az illető témával kapcsolatban eszedbe jut. Érdemes rászánni akár egy teljes hetet (de minimum néhány napot!), hogy valóban minden eszedbe jusson. Elég naponta 20–30 percet rászánnod, mivel ennyi idő alatt úgyis kimerül az ötleteid tárháza. Másnap folytatod, és harmadnap is, egészen addig, amíg úgy érzed teljesen kimerítetted a témát. (Amikor nagyon szorít az idő, ugyanezt csinálom, csak a napnak különböző szakaszaiban: reggel, délután és este például. Így megvannak az ötletelés közti szünetek is és a munka is gyorsabban megy).

Referenciák

Nézz utána, milyen logók készültek (a briefhez) hasonló témában más tervezők kivitelezésében. Milyen stílusokat, trendeket vélsz felismerni bennük? (Én el is szoktam küldeni fél tucat különböző stílusú logót a kliensnek, hogy válassza ki a kedvenceit, majd ezekből kiindulva folytatom a munkát). Van, aki attól tart, hogy más tervezők munkái láttán nem fogja tudni feltalálni a spanyol viaszt. Megnyugtatlak: nem is kell, azon már túl vagyunk. De újraértelmezni, más formát, jelentést adni: azt lehet, sőt!

Sketchelés, vázlatolás

Papírral és ceruzával fogj neki! Könnyebb, gyorsabb, és hatékonyabb, mint egyből számítógépen kezdeni. Ez nem azt jelenti, hogy amikor elkezded digitalizálni a vázlataidat, nem lehetnek új ötleteid, sőt! De ha számítógépen kezdesz munkához, megfosztod magad a szabadságtól, amit a papír+ceruza ad (ahelyett, hogy azon gondolkodnál, hogy milyen eszközzel rajzolj szép görbéket/egyenletes formákat, simán rajzold le papírra, amíg el nem felejted! Később ráérsz majd a kivitelezésen gondolkodni).

sketch_1_2

Szünetelj

Ne akarj egy/kettő/három nap alatt csodákat művelni, szuper és végleges ötleteket kitalálni! Adj időt magadnak, és ha érzed, hogy elfáradtál: aznap már nem tudsz új ötlettel előállni, hagyj másnapra is gondolkodni valót! Én pl. egy nap alatt max. 30–40 percet tudok vázlatolással tölteni. Ennél tovább hiába ülnék az íróasztalomnál megvilágosodásra várva, nem lennének új ötleteim. De minden nap foglalkozok vele megújult erővel! Fontos, hogy tudd, mikor kell szünetet tartanod. Ha úgy érzed, túl sokat foglalkoztál már vele, és napok óta nincs új ötleted, tedd félre akár néhány napra. (DE ezt sose tedd kényelemből!;)

Mutasd meg a kliensnek

Miután digitalizáltad és befejezted, mutasd be az általad legjobbnak ítélt munkákat. És csakis azokat! Hajlamosak vagyunk bemutatni az összes változatot, amelyet elkészítettünk, remélve, hogy „majd úgyis a legjobbat választja”. TÉVEDÉS! Én mindig hármat mutatok be, amelyek SZERINTEM (vagy más tervezők véleménye szerint) a legjobbak, különben az sem kizárt, hogy a megrendelő a leggyengébbet választja (jártam már így is! Nagyon idegesítő!).

Kérd meg az árát

Ez a téma megérdemelne egy teljes bejegyzést, de megpróbálom rövidre fogni… Vagy ingyen, vagy árában érdemes munkát vállalnod. Mit jelent az árában? Én azt szoktam figyelembe venni első sorban, hogy szabad időmből vész-e el, amit a projektre fordítok, mennyi szaktudással rendelkezem (mondjuk egy indiai iparoshoz képest, aki centekért akár óránként képes új logót gyártani), mennyi időbe/energiába/pénzbe került nekem mindezt elérni, és kb. milyen klienssel van dolgom (értsd: hányszor fogok beleőszülni a lehetetlen kéréseibe, hányszor fogom a hátam közepére kívánni az egész projektet emiatt, vagy éppen hányszor leszek hálás ezek ellenkezőjéért). Amennyiben úgy ítélem meg, hogy mindezt összegezve mínuszba jönne ki a projekt, bármennyire is nehéz: megköszönöm, hogy rám gondoltak és szépen nemet mondok. Források: 11 steps to perfect logo Logo Design Love - David Airey Egy logótervezés folyamata - kolboid Get started with logo design 10 tips - jacob cass How to choose a font - Jacob Cass

Kategória: 
Írj velünk!
Kamatoztasd tudásodat, légy elismert szakmai körökben