Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A kultúra az emberiség fejlődését jelenti. Minden népnek és minden történelmi időszaknak megvan a maga sajátos kultúrája, amely folytonosan fejlődik, gazdagodik nap mint nap.

A mai emberek is, akár utódaink, az alapvető szükségletek mellett, jövedelmük egy részét a kultúrára fordítják. A kulturális tevékenységre fordított összegek a szellemi szükséglet kielégítésére törekednek. Ez minden egyénnél változó, mivel minden embernek más szellemi határai vannak. A művelődésre fordított összegek a diákoknál is megtalálhatóak. Egyes diákok ma is kívánnak magasabb kulturális szinteket elérni.
Kérdőíveket osztottam szét 14-18 éves diákok között, melyekben a kultúra iránti érdeklődésüket fejezhették ki. Azért választottam ezt a korosztályt, mert ebben a korban már jelen van a saját vélemény, az egyének dönteni tudnak arról, hogy mire van szükségük, és nem kényszerből fordítanak pénzt műveltségre.

economics-and-culture

A színházra például 30 lejtől egész 200-ig ingadoznak az összegek. A megkérdezettek minimum egyszer látogatják a színházat hatnaponta. Festmények megtekintésére nem sokan járnak, mivel ritkábban rendeznek fontosabb kiállításokat. A mozi a modern vizuális kultúra ága, a diákok általában kéthetente egyszer mennek el új filmeket megtekinteni. Az opera nem közkedvelt, mivel a mai fiatalok nem igazán érzik saját kulturális identitásukhoz közel állónak, de azért van aki erre is fordít évente 50 lejt. Könnyűzene koncerteken már szívesebben vesznek részt a fiatalok, évente 300 lejt költenek rá legjobb esetben.
A hagyományos információszerzési eszközöket, a könyveket sem felejtették még el. Az összegek 50 és 300 lej között ingadoznak félévente. Idegennyelv kurzusokat nem sokan látogatnak, talán mert az iskola biztosítja az idegen nyelvek elsajátítását.

A hangszer már elég elvont fogalomnak számít, nem mindenki engedheti meg magának, és sok időt is lefoglal. A megkérdezettek közül két személy fordít havonta 150 lejt a zongora fortélyainak megtanulására.

A fent leírtakból látható, hogy a kultúra nélkülözhetetlen egy modern, fejlődő társadalomban, de sajnos nem elegendő csak az iránta kialakított vágy, érdekeltség − szükséges egy megfelelő pénzügyi háttér megléte is, mellyel szimbiózisban létezhet.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed