Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A Thinkonomy Video új sorozatában Bitai László ismerteti a sikeres személyes pénzügyek titkait – öt részre, úgynevezett alappillérekre tagolva. Megérkezett az első videó, amely a jövedelemmel kapcsolatosan tartalmaz tanácsokat.

Vágjunk is egyből bele a közepébe: akár az élet minden részének, a jövedelemszerzésnek is vannak kulcspillanatai, és ezek közül az első és talán a legfontosabb a cél meghatározása. Ám ez még kevés a boldogsághoz, ugyanis innentől kezdve minden erőfeszítéseddel arra kell összpontosítanod, hogy napról napra e célhoz közelebb kerülj. Nem kell csüggedni azonban, ugyanis szerinte akármilyen hosszúnak is tűnik az út, mindig az első lépéssel kezdődik.

Bár Közép-Kelet Európában, Erdélyt hangsúlyosan beleértve, az a jellemző, hogy a fiatalok többsége egyetemista szeretne lenni, e mögött gyakran nem egy céltudatos döntés áll, hanem egyszerűen jó bulinak tűnik az egész. Ugyanakkor meg egyre gyakrabban találkozhatunk olyan fiatalokkal, akik nem végeztek egyetemet, és mégis jól állnak jövedelemszerzés szempontjából. Ez azzal az egyszerű ténnyel magyarázható, hogy olyan szakmát választottak és művelnek, amelyet igazán szeretnek.

Szeretjük Erdélyt Svájchoz hasonlítani, azonban amint a videóból is kiderül, az oktatás terén bizony inkább a különbségek a szembetűnőek.

Az ottani társadalom és oktatási rendszer sajátossága ugyanis, hogy a végzős fiatalok mindössze 20 százaléka dönt úgy, hogy egyetemre megy. Na és a többiek? Szakiskolai képzéseken vesznek részt, azaz elmélet helyett egy szakmát tanulnak el. A svájci diákok már középiskolás korukban első kézből megismerhetik a különböző szakmák csínját-bínját, az ottani cégek ugyanis szervesen bekapcsolódnak az oktatási folyamatba. Így a fiataloknak már a középiskolában van lehetőségük eldönteni, milyen szakma vonzza őket, és a tanulási folyamatot is úgy alakíthatják, hogy a választott szakmához szükséges tantárgyakra gyúrnak jobban rá.

A jövedelemszerzés következő kulcspillanata az álláskeresés. Az állás sajnos nem fog magától, mágikus módon megtalálni téged. A lépések a következőek: célok újraösszegzése, szakma-, pályalehetőségek leszűkítése, hogy kiválaszthasd, mi tetszik neked igazán. Ha ez megvan, ajánlatos objektíven papírra vetni erősségeidet, erényeidet, és ezeket az előbb megfogalmazott célokkal társítani. Bitai László személyes történettel illusztrálja, hogy ez bizony nem olyan könnyű. Végzős, harmadéves egyetemistaként még számára is bizonytalan volt, hogy milyen pályát választ, és egy második féléves tantárgy ébresztette rá arra, hogy ő márpedig könyvvizsgálással szeretne foglalkozni. Ez összefüggött középiskolai érdeklődésével a pénzmozgás iránt, ugyanis kíváncsi volt arra, hogy szülővárosában, Nagyenyeden miért szegény az emberek többsége. Ezért is választotta a közgazdaságtan egyetemet, hogy ennek utánajárjon.

Elvégezve az egyetemet, lelkesen és nagy reményekkel tűzdelve el is küldte önéletrajzát több nagy könyvvizsgáló céghez, alig várva, hogy ő legyen az újonnan alkalmazott „rabszolgák” egyike. Interjú interjút követett, mindegyiken magabiztosan jelent meg, ám hiába érezte úgy, hogy jól teljesített, az eredmény kimerült egy udvariasan megfogalmazott elutasító levélben. Ekkor ébredt rá csalódottan, hogy hiába az egyetemen szerzett jó jegyek meg ösztöndíj, minden nem fog egyből összejönni.

Végül mégis könyvvizsgáló lett, és a siker titka nem más, mint a kitartás: számtalan sikertörténetet ismerünk, ahol például a színészt folyamatos pofára esés után az ezredik próbálkozása tette világhírűvé.

A tanulság: ha hiszel a kijelölt útban, tarts ki mellette, akkor is, ha senki nem bátorít, sőt, már-már környezeted hülyének néz.

Na de mi van, ha végül sikerül megszerezni az álommunkát? A neheze csak most kezdődik, ugyanis az előrejutásod érdekében mindent meg kell tenned azért, hogy nélkülözhetetlenné válj a munkahelyeden. Ennek első lépése természetesen a kitartó, kemény munka – te legyél az, aki reggel először ér be a munkahelyre, és utolsóként hagyja el azt. Ez nem (csak) a főnöködet hivatott lenyűgözni, hiszen minél többet dolgozol, annál több tudást, tapasztalatot halmozol fel. Egyre többször fognak tanácsért fordulni hozzád, konszolidálod pozíciódat, és növeled egy esetleges előreléptetés esélyeit.

Bitai László szerint könnyen bele lehet azonban esni abba a csapdába, hogy karriered elején a tanulás helyett a jövedelemszerzés kerül első helyre. Fiatalként, egy-két év munka után sokan lépnek fel fizetésemelés követelésekkel. Bár ez lehet jogos is, e helyett érdemes inkább a tapasztalatszerzésre összpontosítani, hogy az adott munkakörben minél inkább nélkülözhetetlenné, elismert szakemberré válj, és hosszútávon ez majd meghozza a gyümölcsét, érezhetővé válik a jövedelmeden is.

Összefoglalva tehát: kemény munka, kemény tanulás és célkitűzés egyenlő jó munkahely és magas jövedelemszerzési képesség.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed