Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A múltbeli események múltban hagyása nehezebbé vált − a technológia nem hagy elfelejteni semmit: képek, videók, hangok, írottak, küldetlenek stb. Mindenhol egy kis archívumunk van. A felejtéshez való jog a megszokott életbeli felejtést teszi át a digitális világba, és próbálja egy időtlen közegbe a múlás előnyeit átültetni.

Az Európai Parlament és a Tanács a személyes adatok kezeléséről szóló irányelve a tagállamok jogrendszereiben egységesítette és az egyének kezébe adta a főleg az interneten feldolgozott személyes adataik sorsát. Az irányelv az egyén személyes adataira vonatkozó internetes védelem alapja. A személyes adatok védelme jelenthet bármit: biztonsági védelemtől a használat engedélyeztetéséig, akár az adatok helyesbítését, érvénytelenítését és töröltetését is. Az Európai Bíróság gyakorlattal is megerősítette az ilyen jellegű adatok védelmét, és ítéleteivel segített véget vetni a személyes adatok feldolgozásából származó hátrányoknak.

Az irányelvben megfogalmazott, a védelem igénybevételére vonatkozó feltételek egyszerűek: az adatok valóban személyesek, és az illető beelegyezése nélkül vagy ennek megvonása után is feldolgozásra kerültek. Ezek mellé az Európai Bíróság hozzátette a Google kontra González ügyben megszületett ítéletében a még jogos, de idejüket múlt adatok törlésének lehetőségét.

A felejtéshez való jog pontosan az elévült, idejüket múlt adatok feldolgozásának megakadályozásában segít. Az Google kontra González ügyben, González úr egy helyi újságban megjelent róla szóló adatok törlését kérte. Mivel a róla szóló információk – adóelmaradás miatt házát árverezték – jogosan kerültek a helyi újságba, nem sikerült kötelezni az újság honlapjáról a rá vonatkozó jelentés törlését. Viszont lévén, hogy az újság 1998-ban jelentette meg az árverésről szóló hírdetést, González úrnak sikerült elérni, hogy a Google keresőmotor törölje találati eredményei közül azt a cikket. Ez a Google és más keresőmotor üzemeltetőknek annyit jelent, hogy ezentúl felelnek a keresés eredményeiben megjelenő harmadik személyek által publikált személyes adatok feldolgozásáért.

Röviden, az ítélet azt eredményezte, hogy egy keresőmotor számára kötelező lett megfontolni az egyes személyekre vonatkozó internetes oldalakhoz vezető linkek törlését a keresési eredmények közül.

Az ítélet kiváltott egy versenyt a személyes adatok védelméhez való jog és az informálódási alapjog között. A keresőmotor üzemeltetője bírságot kockáztat, ha nem törli az adatokat, de ugyanakkor egyik üzemeltető sem akar bármilyen kérvénynek eleget tenni, főleg, ha ezekben visszaélnek a joggal.

Mint a bűntetőjogban és a csődjogban, de általában az életben is, az új kezdet lehetősége bárkit megillet. Mindenki hibázik, ezért egy új kezdet nélkülözhetetlen része az ilyen hibák múltban hagyása. A felejtéshez való jog egy egyetemes jogot teremt minden Európai Uniós polgár számára, és komoly önrendelkezési joggal illeti meg őket online identitásuk fölött és a jövőjük alakításában a múlt beleszólása nélkül.

A következő cikkemben röviden le fogom írni a tudnivalókat arról, hogy hogyan kell kérni személyes adataink törlését.

 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed