Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az elmúlt romániai elnöki választás igazi fordulata nem is az, hogy Románia egy olyan szász származású és nevű, nem ortodox és német anyanyelvű elnököt választott az elkövetkező 5 évre, hanem az, hogy olyan tömegek aktivizálódtak a választások két fordulója között, amelyek végérvényesen megváltoztathatják a romániai politizálás mikéntjét és lényegét. Az abszolút nyertes pozícióból több mint 1 millió szavazattal alulmaradt Victor Ponta miniszterelnök Klaus Iohannis, Nagyszeben polgármesterével szemben egy olyan politikatörténeti bravúrként vonulhat be a politikatörténelembe, amely sokakat meglepett, és remélem gondolkodásra is kényszerít.

Megváltozott közösségi viszonyok között megváltozott szavazókhoz kell, hogy alakuljon a politika is. Erre a vesztes politikai oldal nem igazán tudott felkészülni, és látva az utólagos nyilatkozatokat, még most sem tudnak magukhoz térni a vereség után. Nem tudnak, mert túl arrogánsan el voltak foglalva a megszokott politikai mechanizmusok és olcsó módszerek menedzselésével. Elég ha csak kiemelünk párat, mint például az autópálya szalagelvágás utolsó pillanatban, járulékcsökkentés semmiféle jövőbeli fedezet nélkül, mezőgazdasági kifizetések kellő ütemezése, tanárok javadalmazása, kisebb nagyobb kedvezmények adása bizonyos társadalmi csoportok irányában, természetesen mindent közpénzen, amelyeket a beruházások elmaradásából spórolt meg a kormány az első 10 hónap során.

Ami viszont a legsúlyosabb – és ez okozta az „olcsó zacskós politizálás” vesztét, hogy a kormány taktikai szempontból alárendelte a szavazáshoz való jog alkotmányos intézményét. Gyakorlatilag ellehetetlenítve a diaszpórában élő milliók alapvető alkotmányos és demokratikus igényét arra, hogy szavazhassanak. Ez a tény olyan mértékű társadalmat átszövő felháborodást, közös ügyet generált, amely aktiválta az amúgy is már a „Rosia Montana közös ügy” alatt edződött, máskülönben apolitikus civil közösséget egy olyan választási tényezővé, amely felborította a teljes politika megszokott rendjét, remélem nagyon hosszú ideig.

valasztas

Választókörzeti eredmények – forrás: www.hotnews.ro

Történelmet írtak a választók vasárnap, és reményt mutattak arra, hogy lehet úgy választást nyerni, hogy nem az „olcsó zacskós” szavazók döntenek mindig, hanem azon fiatal és értelmiségi rétegek, akik még másképp akarják menedzselni életüket, és nem hisznek minden féle politikai manipulálásnak. Ugyanakkor az elvándorlásra sok esetben kényszeredett emberek százezrei sem már azok közé tartoznak, akik megfélemlíthetők, és akik – csak mert a helyi nagyfőnök vagy polgármester azt mondja – elmennek, és arra szavaznak, akire kell!

Van már egy harmadik tényező, egy olyan, sokszor urbánus, fiatalos, progresszív, akár elvi alapon szerveződő közösség, amelyet a webháló és a Facebook közössége köt össze, és amely között az elvi kötelék erősebb bármilyen politikai nyilatkozatnál vagy épp iránnál. Ez már csak akkor lesz tényleg igazi modern és fenntartható, ha az aktuális érzelmi töltetek, az aktuális alkalmi ügyeken túl a kötelék programok szintjén tud majd megnyilvánulni.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed